Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Εντυπωσίασε το Μέγαρο Χορού στην πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ

Μάτια λαμπερά και πρόσωπα χαμογελαστά… Αυτή την όμορφη έκφραση είχαν οι περισσότεροι από τους θεατές της παράστασης με την οποία έγινε η πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Όμως τα χαμόγελα και η ικανοποίηση αφορούσαν περισσότερο το σπίτι του Φεστιβάλ, το Μέγαρο Χορού, που άνοιξε χθες πρώτη φορά τις πόρτες του…

Ήταν μοιραίο η εναρκτήρια παράσταση να μην πρωταγωνιστήσει στις εντυπώσεις του κόσμου, τουλάχιστον του κόσμου της Καλαμάτας, ο οποίος το πρώτο που πήγε να δει χθες το βράδυ ήταν το Μέγαρο Χορού. Ένα κτήριο που άρεσε πάρα πολύ στους περισσότερους. Πολλοί είπαν ότι η απλότητα και η λιτότητα στη διαρρύθμιση των χώρων, στις γραμμές και στα υλικά, είναι τα στοιχεία που τους άρεσαν περισσότερο στο κτήριο. Ο πιο εντυπωσιακός χώρος ωστόσο είναι η κεντρική σκηνή του Μεγάρου. Η τεράστια και υπερσύγχρονη σκηνή, ο αμφιθεατρικός χώρος των καθισμάτων, τα θεωρεία, γενικά όλη η αίθουσα είναι εκπληκτική και πρέπει όλοι οι Καλαματιανοί να την επισκεφθούν, να σχηματίσουν τη δική τους άποψη και να υπερασπιστούν αυτό το κτήριο, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει κανονικά και να έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους κατοίκους της πόλης. Η πρεμιέρα λοιπόν του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν ιστορική. Ο καταξιωμένος θεσμός, μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, απέκτησε επιτέλους το δικό του εξαιρετικό σπίτι και έγινε ακόμη πιο δυνατός για να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες που έρχονται.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, Βίκυ Μαραγκοπούλου, υποδέχτηκαν στο Μέγαρο πολλές προσωπικότητες που ήρθαν να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα και να δουν το Μέγαρο. Ανάμεσά τους ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος είναι από την Κυπαρισσία, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι της Καλαμάτας Σταύρος Μπένος (πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα»), Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης, η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτση, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Σαλαβράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο Δημήτρης και η Ελένη Μανιατάκη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα Κορώνης κ.ά.

Όσο για την παράσταση της πρεμιέρας, αυτή ήταν το Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ από την ομάδα Rosas. Είναι ένα έργο που έχει σφραγίσει τη μετάβαση του σύγχρονου χορού από τον 20ο στον 21ο αιώνα. Ήταν μια παράσταση με ζωντάνια, κίνηση, παλμό και στο τέλος οι χορευτές χειροκροτήθηκαν θερμά από τον κόσμο. Το φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα, πάλι με το Drumming, στις δέκα το βράδυ στο Μέγαρο Χορού, ενώ στις οκτώ, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου ο Qudus Onikeku θα παρουσιάσει το STILL/life.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal