Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αμούρι Πλάτης Φιλιατρών: Η Βόλτα στο Αλώνι!

Για 3η συνεχή χρονιά φέτος με το σύνθημα "Ελάτε να γνωρίσουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί τις δραστηριότητες στο αλώνι", πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα το παραδοσιακό Αλώνισμα με άλογα σε πέτρινο αλώνι, στην τοποθεσία Αμούρι Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα στα Φιλιατρά και την Πλάτη.

Ο Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας "Η ΑΙΘΗ" έδωσε και φέτος την δυνατότητα στους επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, να αναβιώσουν το αλώνισμα σαν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, ώστε να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ο κ. Κώστας Γιακουμάκης, γραμματέας του Ομίλου, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν και συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αλέκα Σταματοπούλου και τον Λεωνίδα Σταματόπουλο ιδιοκτήτες του αλωνιού, που υπάρχει εκεί από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Σημαντική ήταν η συμβολή και των ιδιοκτητών των αλόγων, των χορηγών, αλλά και της Μαρίας Πετροπούλου, μέλος Δ.Σ. του Ιππικού Ομίλου, ώστε να είναι εφικτή η παρουσίαση του αλωνίσματος.

Ο κ. Γιακουμάκης ευχαρίστησε εκ μέρους του Ομίλου και τον Δήμο Τριφυλίας για την βοήθεια που προσέφερε, ενώ φέτος εκτός από το κέρασμα προστέθηκε και η δημιουργία των παιδιών με υλικά ζωγραφικής.

Με την βοήθεια κατοίκων εξήγησαν και παρουσίασαν την διαδικασία, όπου με τα δικράνια ανοίγουν το αλώνι, κάνουν δηλαδή αυλάκια κατά κάποιον τρόπο στο αλώνι για να ανεβάσουν τα χερόβολα που δεν έχουν πατηθεί από τα ζώα και δεν έχει βγει ο καρπός, για να αλωνιστούν.

Το αλώνισμα συνεχίζεται μέχρις ότου τα χερόβολα γίνουν άχυρο και φυσικά βγει ο καρπός από τα στάχυα. Ύστερα γίνεται το μάζεμα και η συγκέντρωση, ενώ ο αέρας που φυσά βοηθά σ' αυτή τη δουλειά.

Μια γεωργική δραστηριότητα που αναβιώνει σαν έθιμο σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Δείτε παρακάτω το βίντεο, όπως το κατέγραψε ο φακός του filiatranet:
(Διαθέσιμο και σε HD)


Πηγή : filiatra net