Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

"Ομορφιές και δυσκολίες" με επίκεντρο τον Δημήτρη Τσίγγανο

"Ομορφιές και δυσκολίες" είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη που στο επίκεντρό του έχει τον Δημήτρη Τσίγγανο από την περιοχή της Κυπαρισσίας.

Ο φακός εστιάζει και ακολουθεί κατά πόδας τον πρωταγωνιστή στο οδοιπορικό του στη Μεσσηνία, συναντώντας τους φίλους του. Ενα οδοιπορικό που γίνεται με αφορμή την οικονομική αλλά και προσωπική κρίση του πρωταγωνιστή, του οποίου το μότο είναι η φράση "ομορφιές και δυσκολίες". Αγρότης ο ίδιος, έχει σπουδάσει σκηνοθέτης και έχει την δική του αντίληψη για τη ζωή και για ό,τι κάνει, σημειώνοντας ότι τα πάντα ξεκινάνε από την παραγωγή. "Ομορφιές και δυσκολίες" είναι και το όνομα που έχει δώσει στην φάρμα του - η δημιουργία της οποίας ήταν ένα όνειρο ζωής, αφού δεν είναι απλά μια αγροτική φάρμα, αλλά ένας ανοιχτός χώρος όπου οι καλλιτεχνικές πινελιές του είναι παντού.

Εκεί πραγματικά η αγροτική παραγωγή με τις καλλιέργειες καρπουζιών και άλλων κηπευτικών συμπλέκεται με τον πολιτισμό, την μουσική, το χορό, το τραγούδι, την ποίηση, το θέατρο, την λογοτεχνία, μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από την ίδια την διάθεση του Δημήτρη Τσίγγανου. Σε μια εποχή όμως δύσκολη, βλέπεις ότι όλα όσα έχεις πραγματοποιήσει και σχεδιάσει δεν πάνε όπως θα τα περίμενες - και εκεί αρχίζει ο προβληματισμός για όλα αυτά και αν τελικά όλο αυτό το δημιούργημα άξιζε. Εκεί αρχίζει η οικονομική κρίση και ο προσωπικός προβληματισμός: Εσι ξεκινά ένα ταξίδι να συναντήσει παλιούς του φίλους και να συλλέξει ιστορίες από τις ομορφιές και τις δυσκολίες του καθενός.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Τσίγγανο, γνωστό και ως Μήτσιγκαν στη φάρμα του και μας μίλησε για το πώς προέκυψε αυτό το ντοκιμαντέρ, αλλά και γενικότερα για την σημερινή κατάσταση. Μεταξύ άλλων μας είπε:

"Είχε περάσει από το κτήμα ο Κίμωνας Τσακίρης και κάτι του έκανε κλικ. Είχε σκοπό να γυρίσει μια ταινία στη Μεσσηνία με βάση την κρίση η οποία όμως να έχει μια αισιόδοξη νότα. Είδε το χώρο εδώ, του άρεσε, βρέθηκε μια χημεία μεταξύ μας και έτσι προέκυψε το ντοκιμαντέρ".

Αυτό που θα δει ο θεατής μάς είπε ότι είναι "μια διαφορετική εκδοχή της ελληνικής πραγματικότητας. Ξεκινά από εμένα που έχω βαρεθεί το κτήμα, έχω οικονομικά και συναισθηματικά προβλήματα, και πάω να δω φίλους στη Μεσσηνία, όπου ανταλλάσσουμε απόψεις για το επίκαιρο θέμα της κρίσης και της παραγωγής στην περιοχή". Θέλουν όμως να περάσουν το μήνυμα "πως μόνο μέσα από την παραγωγή μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να παραχθεί πλούτος, για να έχουμε και ψυχική ανάταση και καλύτερη οικονομική ανάταση".

Είναι ένα ντοκιμαντέρ του δρόμου, σημείωσε, κάτι σκηνοθετημένο μέσα από το οποίο γίνεται και καταγραφή γεγονότων της περιοχής. Ο ίδιος μας είπε ότι είναι ένας μοναχικός τύπος που στην ουσία πέρα από την παραγωγή η στάση του στην περιοχή είναι μια πολιτική πρόταση: ότι μπορείς με πράγματα της καθημερινότητας να φτιάξεις διάφορους χώρους και να δώσεις μια νότα ζωής, αλλά από άλλο δρόμο. Χαρακτηριστικό αυτού είναι το ίδιο το δικό του κτήμα για το όποιο ο Δημήτρης Τσίγγανος σημειώνει:

"Είναι η ψυχή η δική μου, πώς βλέπω τη ζωή, πώς βλέπω τα πράγματα. Δηλαδή θεωρώ ότι όπως είμαι ανοικτός με τους ανθρώπους, έτσι είναι ανοικτό και το κτήμα μου για όλους. Μέσα στην παραγωγή και με βάση την παραγωγή να βγει ένα πολιτιστικό πράγμα - αφού αγροτική καλλιέργεια και πολιτισμός είναι και τα δύο παραγωγή. Αν δεν ρίξεις τη ζαριά στο τραπέζι, αν δεν βγάλεις την ψυχή σου, δεν γίνεται τίποτα το ουσιαστικό, όλα τα άλλα είναι καταναλώσιμα. Εδώ είναι ένας χώρος για τον οποίο δεν θέλω την κλασική αντίληψη του αγροτουρισμού. Δηλαδή πράγματα τα οποία είναι κλισέ και γίνονται σε μια γκαλερί ή έναν αστικό χώρο δεν με ενδιαφέρουν. Με ενδιαφέρει η αθέατη πλευρά των ανθρώπων, αυτό που έχουν μέσα τους. Αν είναι να επικοινωνήσεις με κάποιον θα πρέπει να ξέρεις το παραμέσα του, η ταυτότητά του δεν σε ενδιαφέρει. Αυτό ψάχνω και αυτό στοχεύω.

Μου αρέσουν οι κατασκευές, προσπαθώ με τα αναλώσιμα υλικά τα οποία ο μέσος άνθρωπος τα πετάει να φτιάχνω και κήπους και σπίτια και θέατρο και οτιδήποτε". Για το μότο του "ομορφιές και δυσκολίες" μας είπε πως "είναι η αντίφαση που έχουμε στη ζωή: Δεν μπορούμε να δώσουμε μια ταυτότητα ότι αυτό είναι μόνο άσχημο ή μόνο ωραίο - η ζωή είναι στιγμές όμορφες και στιγμές δύσκολες, κι αυτό είναι ένα".

Να σημειώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ, που όπως είναι φυσικό έχει έντονο άρωμα και χρώμα Μεσσηνίας, θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Φιλιατρών στο θερινό σινεμά, στις 6-7-8 Αυγούστου.

Κ.Μπ.


Πηγή : eleutheria online