Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εμμεση ανακήρυξη ΑΟΖ – Καταθέσαμε στον ΟΗΕ συντεταγμένες υφαλοκρηπίδας


Πριν από λίγο η Ελλάδα κατέθεσε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση με την οποία προσδιορίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της σε όλη την περιοχή της Α.Μεσογείου και σε όλες τις περιοχές που αυτή ισχύει.

Η περιοχή αυτή συμπίπτει με την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ.
Η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όρια τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΑΟΖ, δεν πρόκειται να υπονομευθούν από τις επικείμενες τουρκικές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρακτικά πρόκειται περί ανακήρυξης ΑΟΖ.
Με τη ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε χθες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα ενημερώνει τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «η ενέργεια αυτή του, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)”.
Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.
Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.
Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Πρόκειται καθαρά για προσπάθεια να προλάβουν τα τετελεσμένα της Άγκυρας
Σκληρή γλώσσα Πάνου Παναγιωτόπουλου προς τον Τούρκο υπουργό Άμυνας
Στο μεταξύ και κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμύνης Ελλάδας Πάνου Παναγιωτόπουλου και Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, στο περιθώριο της της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Έλληνας υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά λέγοντας ότι παραβιάσεις και παραβάσεις όπως πλόες τουρκικών πολεμικών δεν βοηθούν στο προς επίτευξη καλό κλίμα των σχέσεων των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός του απηύθυνε άτυπο διάβημα λέγοντας:
«Με τον Τούρκο συνάδελφο μου, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, είχαμε μια μακρά συνομιλία, στην οποία η κάθε πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της. Σε ό,τι αφορά στην Ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με κάθε τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και ένα πλαίσιο ασφαλείας, σταθερότητας και Ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που ανήκουν και οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία.
Υπογραμμίσαμε όμως, ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από την πλευρά των Τούρκων Αξιωματούχων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύσεις, περίεργοι πλόες, τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών».




Τμήμα ειδήσεων defencenet
Πηγή : messinea