Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Θετικά μηνύματα για τη Μεσσηνία… από το εξωτερικό


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Θετικά μηνύματα για τη Μεσσηνία… από το εξωτερικό

Βυθίζεται, αντίθετα, ο εσωτερικός τουρισμός

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Θετικά μηνύματα αφήνουν οι προκρατήσεις για την επικείμενη τουριστική περίοδο και το χαμόγελο φαίνεται πως επιστρέφει, έστω και αμυδρά, στα χείλη των ξενοδόχων, οι οποίοι βλέπουν ότι οι παραδοσιακοί επισκέπτες που επιλέγουν τη χώρα μας επανακάμπτουν, ενώ εμφανίζονται και αρκετοί από νέες αγορές.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η φετινή περίοδος θα είναι καλύτερη από αυτή του 2012. «Μπορεί να μη φτάσουμε στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, όπως το 2008 για παράδειγμα, αλλά θεωρώ ότι οι αφίξεις τουριστών στη Μεσσηνία για την τρέχουσα περίοδο θα είναι αυξημένες. Αρκετοί θεωρούν ότι οι αφίξεις θα εμφανίσουν μια άνοδο της τάξης του 15%- 20%, αλλά προσωπικά είμαι πιο συγκρατημένος. Σε κάθε περίπτωση, θα πάμε καλύτερα», σχολίασε.


Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή την περίοδο η ρωσική αγορά μονοπωλεί τις προκρατήσεις. Μάλιστα, εκτιμά ότι το ρεύμα αυτό θα κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο, το 2014. Επίσης, το ενδιαφέρον τους δεν εξαντλείται στον τουρισμό, αλλά στέφεται και σε επενδύσεις, με κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων. «Βέβαια, περιμένουν να βρουν τις κατάλληλες ευκαιρίες», παρατήρησε.

Για τον κ. Λαγωνικάκο, οι αγορές της Σουηδίας και της Νορβηγίας κινούνται επίσης ικανοποιητικά, ενώ εντείνεται το ρεύμα από τηνΚίνα. Παράλληλα, οι νέες αεροπορικές συνδέσεις της Καλαμάτας με Μιλάνο και Βαρσοβία καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση για επισκέπτες με οργανωμένα πακέτα ή και μεμονωμένα από όλη την Ευρώπη.


Σε τελείως διαφορετική ρότα, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, θα κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Οι συνεχείς οικονομικές επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την περικοπή των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουν προκαλέσει καθίζηση στην κινητικότητα των Ελλήνων ταξιδιωτών. Αν προστεθεί και το γεγονός ότι έχει σταματήσει ο κοινωνικός τουρισμός, τα στοιχεία συνηγορούν αρνητικά σε ό,τι αφορά την ελληνική τουριστική αγορά.


Τέλος, όπως τόνισε, το γεγονός ότι η εικόνα της χώρας αποκαθίσταται – έστω και σταδιακά- στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον ερχόμενο μήνα «ζωντανεύει» και πάλι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αφού θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέες πτήσεις για εξωτερικό αλλά και προς Αθήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτήση της AEGEAN για την πρωτεύουσα προγραμματίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.


Από εκεί και πέρα, όμως, «ανοίγουν τα φτερά τους» και οι νέοι προορισμοί που συνδέσουν την Καλαμάτα με μια σειρά από πόλεις του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, από 9 Μαρτίου με την AEGEAN και κάθε Σάββατο (με αριθμό πτήσης Α3 484), θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση με Μόναχο.


Από 10 Μαρτίου, και κάθε Κυριακή (με αριθμό Α3), ξεκινά η πτήση για Στοκχόλμη, ενώ μετά τον Απρίλιο τα δρομολόγια προς την πρωτεύουσα της Σουηδίας θα διπλασιαστούν.
Η σύνδεση Καλαμάτα- Αγία Αικατερίνη Ρωσίας θα ξεκινήσει 2 Απριλίου και θα διαρκέσει έως 22 Οκτωβρίου, δύο φορές το μήνα, κάθε δεύτερη Τρίτη, με την URAL AIRLINES (αριθμός πτήσης 3699/3700).
Κάθε Δευτέρα με την TRANSAVIA, από 23 Απριλίου έως 7 Οκτωβρίου (αριθμός πτήσης 738/738), θα γίνεται το δρομολόγιο Άμστερνταμ -Κύθηρα –Καλαμάτα, ενώ κάθε Πέμπτη, από 24 Απριλίου έως 5 Οκτωβρίου (αριθμός πτήσης 1270/1270), το δρομολόγιο Άμστερνταμ- Κάρπαθος- Καλαμάτα.
Τέλος, κάθε Κυριακή και από τις 5 Μαΐου έως 29 Σεπτεμβρίου, θα εκτελείται η πτήση Καλαμάτα- Μάντσεστερ, με την THOMAS COOK Α 321 (αριθμός πτήσης 2176/2177). 

Πηγή : tharrosnews