Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Φυτεύουν για την άνοιξη σε Πρέβεζα και Πελοπόννησο οι παραγωγοί


Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι τιμές για τα κηπευτικά θερμοκηπίου της Κρήτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν, στα αγγούρια, τις τομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές κατά μέσο όρο γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από το νησί, αυτό το διάστημα έντονο είναι και το εξαγωγικό ενδιαφέρον στο οποίο προσδοκούν να διαθέσουν την παραγωγή τους όταν μετά τις γιορτές θα μειωθεί η κατανάλωση στην ελληνική αγορά. Αυτή την περίοδο η Κρήτη είναι η κύρια παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου αφού σε άλλες περιοχές όπως την Πελοπόννησο και την Πρέβεζα οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή των προϊόντων τους και ετοιμάζουν τις καλλιέργειες τους που θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν την άνοιξη.

Κρήτη

Για την κίνηση στην αγορά κηπευτικών θερμοκηπίου στο νησί της Κρήτης ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αντώνη Ζαχαριαδάκη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Την περίοδο των εορτών είχαμε πτώση της ποσότητας και παράλληλη άνοδο των τιμών. Τα προϊόντα που συγκομίζουμε είναι τα αγγούρια, οι τομάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Σε όλα αυτά τα προϊόντα οι τιμές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στο 1 ευρώ/κιλό (από 80 λεπτά/κιλό έως 1,20 ευρώ/κιλό). Οι ποσότητες παρουσιάζουν μείωση λόγω του καιρού και σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης στις γιορτές είχαμε αυτή την αύξηση στις τιμές».

Εξαγωγές

Και προσθέτει: «Ο παραγωγός αυτή την περίοδο προσπάθησε να βγάλει τα “σπασμένα” αλλά σε 15 ημέρες αυτό δεν είναι δυνατόν. Εμείς στην Κρήτη συγκομίζουμε συνεχόμενα μέχρι και τον Ιούλιο. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα και για εξαγωγές. Αυτό το διάστημα μάλιστα έχει ξεκινήσει ένα έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον προς τις αγορές της Ευρώπης. Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς όταν μετά τις γιορτές μειωθεί η ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Συγκεκριμένα ο συνεταιρισμός μας έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές στην Ουκρανία, την Πολωνία, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Ενδιαφέρον υπάρχει και από την Γερμανία».

Πελοπόννησος

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λυκουνός, παραγωγός από τα Φιλιατρά κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο για την δύσκολη χρονιά που ολοκληρώθηκε ενώ παράλληλα προβαίνει σε εκτιμήσεις και για την νέα χρονιά οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ενθαρυντικές. «Εμείς έχουμε ολοκληρώσει την συγκομιδή των θερμοκηπιακών κηπευτικών και τώρα ξεκινάμε την καλλιέργεια για τα προϊόντα που θα συγκομίσουμε την άνοιξη. Η προηγούμενη περίοδος δεν πήγε καθόλου καλά και πιστεύω ότι αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί και η καλλιέργεια φέτος. Όταν για παράδειγμα στην καλλιέργεια αγγουριού μόνο για το φυτό χρειάζεται να δαπανήσεις 1.800 ευρώ το στρέμμα τότε μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο έχουν αυξηθεί τα κόστη. Εμείς θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή σιγά – σιγά στις αρχές Μαρτίου», μας αναφέρει ο κ. Λυκουνός. Agrotikanea

Πηγή : kyparissiotis