Ειδικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα μυήσουν τους εκπαιδευόμενους στην αξιολόγηση και την αναγνώριση του ελαιολάδου σε σεμινάριο που διοργανώνει το ΤΕΙ Καλαμάτας Διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου διοργανώνει το ΤΕΙ Καλαμάτας από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου 2012, με την υποστήριξη και τη συγχρηματοδότηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: εκπαίδευση στα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου ποικιλιών των μεσογειακών χωρών αλλά και της αμερικανικής ηπείρου, εξοικείωση με τις γευσιγνωστικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ και ανάλυση των πρακτικών παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου στις χώρες αυτές. Εκπαιδευτές του σεμιναρίου είναι αναγνωρισμένου κύρους γευσιγνώστες από την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Τόσο οι εκπαιδευόμενοι όσο και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης», όπου οι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες εκπαιδευτές θα τοποθετηθούν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις θα διοργανωθεί και εκδήλωση με αντικείμενο «Η παραγωγή ελαιολάδου στη Μάνη». Αναφερόμενος στον σκοπό του Διεθνούς Σεμιναρίου ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας Βασίλης Δημόπουλος είπε ότι «η ικανότητα διάκρισης των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου διαφορετικών ποικιλιών αποτελεί αναγκαία δεξιότητα για τα μέλη μιας ομάδας γευσιγνωστών».