Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ


Πόρους ύψους 15.300.000 ευρώ -αντί για 13.400.000 που προβλέπονταν σε προηγούμενη υπουργική απόφαση- κατανέμονται σε 43 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την αύξηση και κατανομή των πιστώσεων δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο του Άξονα 4 – LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Στο πλαίσιο των δράσεων LEADER επιδιώκεται η στήριξη της καινοτομίας, η δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, η ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς, η αναμόρφωση χωριών κλπ.
Παράλληλα την Πέμπτη ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα που επηρέασαν, μερικώς ή ολικώς, την πληρωμή περίπου 6.300 δικαιούχων (απόσταση στάβλου – βοσκοτόπου και μη έγκυρη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων) αλλά και επιπλέον 1.000 δικαιούχων για άλλους λόγους.
Η προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012, ύψους 22.050.000 ευρώ από σήμερα Πέμπτη είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των 7.300 δικαιούχων.
Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για το καταβληθέν ποσό και μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ .
Τέλος οι επιδοτήσεις για δασικές εκτάσεις
Τελεσίγραφο στις δασικές υπηρεσίες στέλνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Νόμο 4061 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων − Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» που ισχύει από τις 23 Μαρτίου 2012 (συγκεκριμένα το άρθρο 26 παρ. 22) οφείλουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να διαβιβάζουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την πράξη χαρακτηρισμού έκτασης η οποία κρίνεται τελεσίδικα δασική ή κηρύσσεται αναδασωτέα. Τα αγροτεμάχια που εμπίπτουν στις ζώνες αυτές δεν μπορούν να επιδοτηθούν, καθώς με τις παραπάνω πράξεις δεν ισχύει η αγροτική τους χρήση.
Για τους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια εμπίπτουν στις περιοχές αυτές υπάρχουν τα ακόλουθα ενδεχόμενα:
* Να απευθυνθούν αρχικά στις πύλες εισαγωγής (ΕΑΣ), οι οποίες γνωρίζουν τα πολύγωνα των ζωνών αυτών και μπορούν σε περίπτωση εσφαλμένης ψηφιοποίησης να προβούν σε σχετική διόρθωση που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να πληρωθούν στο προσεχές διάστημα.
* Αν η ψηφιοποίηση είναι σωστή, τότε ο παραγωγός δύναται να πληρωθεί μόνο και εφόσον οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες κοινοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχες κανονιστικές πράξεις οι οποίες θα επιτρέπουν την αγροτική δραστηριότητα αίροντας τυχόν απαγορεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει στους παραγωγούς άμεσα την δικαιούμενη επιδότηση.

Πηγή : simaianews