Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Αντιμετωπίστε τα κρυολογήματα και την πνευμονία με την αρώνια!


Ιδανική γα την αντιμετώπιση του κρυολογήματος αποδεικνύεται η αρώνια που
επιδρά ευεργετικά ακόμη και στον υψηλό πυρετό και την πνευμονία!





Με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αυτή την εποχή, τρεις κουταλιές
της σούπας αποξηραμένα άνθη και καρποί της αρώνιας σε ένα λίτρο καυτό
νερό, μπορούν να βοηθήσουν στα κρυολογήματα. Η αρώνια θα πρέπει να
«καθίσει» στο νερό για 3-4 ώρες, μετά το μείγμα να περάσει από σουρωτήρι
και να προστεθεί λίγο μέλι ενώ η κατανάλωση του αφεψήματος ενδείκνυται
για δύο με τέσσερις φορές την μέρα.



   Συνταγές για σκευάσματα
φαρμακευτικής χρήσης, γνωστές από την παράδοση βαλκανικών χωρών που
καλλιεργούν εδώ και χρόνια την αρώνια, περιλαμβάνει το βιβλίο των
δασολόγων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Γιώργου Γιακζίδη,
Ιωάννη Σπανού και Παναγιώτη Πλατή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο
«Αρώνια (Το φυτό της μακροζωίας)- Μια νέα δυναμική καλλιέργεα).




Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ.Γιακζίδης ο οποίος σπούδασε στην Ανώτατη
Σχολή Δασολογίας και Τεχνολογίας του Ξύλου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι
θεραπευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού είναι άγνωστες στη χώρα
μας σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Σερβία όπου καλλιεργείται εδώ και
πολλά χρόνια.



   «Στη "λαϊκή φαρμακευτική", η αρώνια έχει πολλές
χρήσεις γι' αυτό και συμπεριέλαβα στο βιβλίο κάποια τέτοια γιατροσόφια»


τονίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στο βιβλίο, σε όλες τις
περιπτώσεις, η χρήση της αρώνιας για θεραπευτικό σκοπό πρέπει να γίνεται
σε συνεννόηση με το γιατρό. Επίσης, συνιστάται προσοχή στη χρήση
μεγάλων δόσεων καρπών αρώνιας γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους
δείκτες πήξης του αίματος ενώ η θεραπεία με χυμό και καρπούς δεν
συνιστάται στις περιπτώσεις γαστρίτιδας, έλκους στομάχου και
δωδεκαδακτύλου και αρτηριακής υπότασης.



   Εκτός από τη
φαρμακευτική χρήση της αρώνιας, στο βιβλίο περιλαμβάνονται συνταγές για
την μεταποίηση των καρπών της αρώνιας που αποτελούν άριστη πρώτη ύλη για
τη βιομηχανία τροφίμων.



   «Η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι
στυφή, λόγω της τανίνης, όμως με την προσθήκη ζάχαρης μπορεί να
χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νόστιμων γλυκών του κουταλιού, ζελέ και
μαρμελάδας» σημειώνεται σχετικά.



   Καταγράφεται επίσης και ένα
πρωτότυπο κοκτέιλ με αρώνια που περιλαμβάνει επίσης τζιν, βερμούτ, χυμό
λεμονιού και σιρόπι ζάχαρης.



   Η έκδοση του βιβλίου, σύμφωνα με


τους συγγραφείς, έχει σκοπό να δώσει μια εξαντλητική πληροφόρηση, αλλά
και επιστημονικές και πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν όσους
επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την εκμετάλλευση των
προϊόντων του φυτού αρώνια. Δηλώνουν μάλιστα, ότι παρά το γεγονός ότι
είναι «μοντέρνα» καλλιέργεια, έχουν γραφεί γι' αυτήν μόνο μεμονωμένα
άρθρα και μόλις πέρσι εγγράφηκε στον εθνικό κατάλογο του υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως φαρμακευτικό φυτό.



   Ο
κ.Γιακζίδης έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε εξειδικευμένα
περιοδικά και εισήγαγε στη χώρα μας, για πρώτη φορά, σπόρους (βαλανίδια)
φυλλοφόρου δρυός δημιουργώντας δυο πειραματικές επιφάνειες, στα Βρασνά
και στο Γομάτι Χαλκιδικής, με σκοπό τη μελλοντική κάλυψη αναγκών σε
φελλό.



   Στο πλαίσιο της ερευνητικής του εργασίας ήταν και η
εισαγωγή και εγκατάσταση το 1987 των πρώτων πειραματικών επιφανειών στο
Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη της Χαλκιδικής με φυτά αρώνιας από τη
Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Πηγή : newsmessinia