Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στη Βουλή το θέμα της αναβολής χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Μετά το δημοσίευμα του "Θ"
Στη Βουλή το θέμα της αναβολής χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με αναβολές χημειοθεραπειών σε καρκινοπαθείς, λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατέθεσε μετά το σχετικό δημοσίευμα του «Θάρρους» ο βουλευτής της Β΄ Πειραιώς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Κουράκος.
Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του «Θ» (27/10/2012), ο κ. Κουράκος σημειώνει στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε στις 30/10/2012, με τίτλο «Εύρυθμη λειτουργία Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας»:
«Α. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, χημειοθεραπείες καρκινοπαθών αναβλήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα, επειδή δεν υπήρχαν τα απαραίτητα φάρμακα! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, περιπτώσεις ανθρώπων με καρκίνο του παχέος εντέρου που έπρεπε να κάνουν χημειοθεραπεία, δεν έκαναν στην ώρα τους, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά πήραν αναβολή για κάποιες μέρες. Το πρόβλημα υπάρχει κίνδυνος να ενταθεί, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της έλλειψης φαρμάκων.
Β. Το ζήτημα έχει να κάνει με την άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να δώσουν φάρμακα στην αγορά, επειδή διαφωνούν με το νέο κατάλογο τιμών των φαρμάκων που όρισε τελευταία το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρούνται ελλείψεις σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες της Καλαμάτας, επειδή οι εταιρείες δεν τους χορηγούν φάρμακα.
Γ. Ωστόσο, το θέμα των χημειοθεραπειών ανήκει στα ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς πρόκειται για καρκινοπαθείς και, όπως είναι κατανοητό, η καθυστέρηση της χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των ασθενών.
Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο κ. υπουργός:
-Τι προτίθεστε να κάνετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας προκειμένου να λυθεί άμεσα το θέμα της θεραπείας των καρκινοπαθών;
-Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να λειτουργούν χωρίς προβλήματα τα δημόσια νοσοκομεία;
-Με ποιον τρόπο θα λύσετε άμεσα το θέμα της χορήγησης φαρμάκων για ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς, οι ινσουλοεξαρτώμενοι (διαβητικοί τύπου Ι & ΙΙ) από τα φαρμακεία αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία;».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις θεραπείες των καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει εξομαλυνθεί αυτές τις μέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ελλείψεις στα σχετικά φάρμακα έχουν αντιμετωπιστεί.
Μ.Ν. 


Πηγή : tharrosnews