Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα

Του Θανάση Παντέ

Με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός υποδέχεται το 2014 η Καλαμάτα. Πρόκειται για το φεστιβάλ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΙΣ, ένα πανόραμα ντοκιμαντέρ με ταινίες που έχουν προβληθεί τα τελευταία έξι χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό από σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα θα…

… βρεθούν στην Καλαμάτα τις μέρες του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως και 29 Ιανουαρίου με προβολές που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου που πριν λίγο καιρό πέρασε στην αρμοδιότητα του Δήμου. Πρόκειται για πολιτιστικό γεγονός πρώτου μεγέθους που φιλοδοξεί να γίνει ένας ακόμα σημαντικός θεσμός της πόλης και μάλιστα με πανελλήνια απήχηση. Ανάμεσα στους δημιουργούς που συμμετέχουν περιλαμβάνονται και οι σκηνοθέτες Φώτος Λαμπρινός, Δημήτρης Αθυρίδης, Σταύρος Ψιλάκης, Σταύρος Ιωάννου, Αννέτα Παπαθανασίου, Νίκος Μεγγρέλης, Γιάννης Τριτσιμπίδας κ.ά.

Συνολικά προβλέπεται να προβληθούν 45 ελληνικά και 35 ξένα ντοκιμαντέρ. Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα και θα χωρίζονται σε δύο ζώνες. Στην πρώτη θα περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ εκπαιδευτικού χαρακτήρα για σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ θα ακολουθεί συζήτηση στη διάρκεια της ημέρας και από το απόγευμα ως αργά το βράδυ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ γενικότερου ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια του Πανοράματος θα πραγματοποιηθούν τρία αφιερώματα:

  • Μετανάστευση
  • Οπτικοακουστική μνήμη και ντοκιμαντέρ αρχείου.
  • Το Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση (το τρίτο θα συντονίσει η σύμβουλος εκπαίδευσης Βασιλική Σακκά και θα γίνει στο ΔΗΠΕΘΕΚ) Στόχος των διοργανωτών είναι να γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως πάρτι, συναυλίες, ενώ η τελευταία μέρα θα είναι αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη διατροφή, τα προϊόντα και την υγεία.

Διοργανωτές του Πανοράματος είναι ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το Καλλιτεχνικό Στέκι, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και το Φεστιβάλ Μηδέν, ενώ καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η Τζίνα Πετροπούλου. Το Πανόραμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και η πραγματοποίησή του στηρίζεται στη βοήθεια των χορηγών, αλλά και στην εθελοντική εργασία όσων επιθυμούν να συνεισφέρουν ενεργά συνδράμοντας τους διοργανωτές.

Να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ως προς τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Περισσότερα τις επόμενες μέρες και φυσικά ραντεβού στις εκδηλώσεις του Πανοράματος.


Πηγή : kalamata journal