Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πρέσβης της Κούβας στην Καλαμάτα για το σύνδεσμο "Venceremos"

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε τον σοσιαλισμό πιο βιώσιμο», τόνισε το μεσημέρι, από την Καλαμάτα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομάτσο Μαρτίνεζ, απαντώντας σε ερώτησή μας για τις αλλαγές στο οικονομικό σύστημα της χώρας…

Ο Κουβανός Πρέσβης στις 6:30 το απόγευμα θα παραβρεθεί και σε μιλήσει σε εκδήλωση του νεοσυσταθέντος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας «Venceremos», στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ενώ το βράδυ θα συμμετέχει στην Ελληνοκουβανική βραδιά στο «Yachting Café». Το πρωί και το μεσημέρι επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Επίσης το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου απάντησε σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Κουβά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι οι Έλληνες επί δεκαετίες στέκονται φιλικά και με αλληλεγγύη απέναντι στους Κουβανική επανάσταση, μέσα από τους Συνδέσμους Ελληνοκουβανικής Φιλίας.

Το «KalamataJournal», με αφορμή την αναφορά του Πρέσβη ότι η Κούβα σε δύο μήνες θα γιορτάσει τα 55 χρόνια της κουβανικής επανάστασης, ρώτησε τον Οσβάλντο Κομάτσο Μαρτίνεζ εάν αποδέχεται την άποψη αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα ότι η επανάσταση στη Κούβα «έβαλε νερό στο κρασί της» με τις πρόσφατες αλλαγές στο οικονομικό της σύστημα. Ο Πρέσβης απάντησε ότι οι αλλαγές στη χώρα του αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, «δεν ξεθεμελιώνουμε το σοσιαλισμό, ούτε καν το σκεφτόμαστε». Πρόσθεσε ότι η Κούβα έχει πάρει το δρόμο του σοσιαλισμού με απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία, σημείωσε όμως ότι ο κόσμος αλλάζει και μέσα στον κόσμο βρίσκεται και η Κούβα, που επιβάλλεται να μην κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα αλλά να κάνει και η ίδια τις δικές της αλλαγές. Όπως ανέφερε ακόμη ο Κουβανός Πρέσβης, οι αλλαγές αφορούν στην παραχώρηση γης σε συνεταιρισμούς προκειμένου να παραχθούν προϊόντα για την τροφή του λαού, καθώς επίσης έχουν γίνει αλλαγές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο λαό. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Κούβα δεν προωθεί ούτε την ιδιωτική οικονομία ούτε την ατομική ιδιοκτησία.

Εξάλλου ευχαρίστησε τις αριστερές δυνάμεις της χώρας για το ενδιαφέρον που δείχνουν για την Κούβα και τις κάλεσε «να έχουν αμέριστη εμπιστοσύνη στο λαό της Κούβας, που την αξίζει γιατί καταφέρνει να αντιστέκεται 55 χρόνια τώρα». Ο Πρέσβης χαρακτήρισε «εγκληματικό» τον οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κούβα. Σχολίασε δε ότι ο αποκλεισμός αυτός έγινε σκληρότερος αφότου κατάρρευσε, όπως είπε, η Σοβιετική Ένωση, υπογράμμισε όμως ότι η Κούβα άντεξε και θα αντέξει, αποδεικνύοντας ότι ούτε δορυφόρος της ΕΣΣΔ ήταν ούτε μπορούσε να της επιβάλει ποτέ κανείς οποιαδήποτε πολιτική ή άποψη. Ακόμη ο Πρέσβης είπε ότι είναι πολλές οι μεγάλες δυνάμεις «που επιδιώκουν να δουν την Κούβα να πέφτει, τον σοσιαλισμό να καταρρέει. Κάνουν όμως πάντα το ίδιο λάθος. Υποτιμούν τον Κουβανικό λαό. Υποτιμούν την επανάσταση και το λαϊκό έρισμα που έχει».

Τέλος, ο Οσβάλντο Κομάτσο Μαρτίνεζ τόνισε ότι η Καλαμάτα είναι μια ιδιαίτερα όμορφη πόλη, ενώ συνεχάρη τους ιδρυτές του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Καλαμάτας, σημείωσε ότι ανάλογοι σύνδεσμοι υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, ενώ ευχήθηκε η πρωτοβουλία του Συνδέσμου της Καλαμάτας να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal