Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Ο δασολόγος Δημ. Βαλάσης: Πως θα νικήσουμε το κόκκινο σκαθάρι

Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί και τους φοίνικες της Καλαμάτας. Τα όπλα που θα τους σώσουν είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, με την πρόληψη για την αντιμετώπιση του εντόμου. Αυτό τονίζει στην "Ε" ο δασολόγος Δημήτρης Βαλάσης - μέλος της εταιρείας "Γεωπονική Εστία" και στέλνει το μήνυμα "να ενημερώσουμε τον κόσμο, να γνωρίζουν όλοι οι Καλαματιανοί ότι υπάρχει πρόβλημα με τους φοίνικες και πρέπει να τους σώσουμε". Ο Δ. Βαλάσης επισημαίνει ότι "μπορεί να αντιμετωπιστεί το κόκκινο σκαθάρι" και μας πληροφόρησε πως "στην Κρήτη, στη Ρόδο και στη Χαλκιδική ανακόπηκε η καταστροφή".

Στην περιοχή μας το κόκκινο σκαθάρι έχει προκαλέσει ζημιά σε φοίνικες στη Μικρή Μαντίνεια και την παραλιακή Αβία, μετά την Κυπαρισσία και το Καλό Νερό. Ενας φοίνικας προσβεβλημένος παρουσιάζει την εικόνα ομπρέλας, πέφτουν και ανοίγουν τα φύλλα του.

Ο δασολόγος που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το επικίνδυνο έντομο, παρατηρεί ότι "η ζημιά σταμάτησε, εκεί που υπήρξε ενημέρωση. Εχουμε την εμπειρία άλλων περιοχών" και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας, όπου η καταστροφή ήταν ολική. Ζήτησε να σκεφτούμε πόσο θα αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης, αν γίνει ζημιά στη Νέα Είσοδο, στη Ναυαρίνου και το νεκροταφείο. Διευκρίνισε πως "όταν φθάσουμε να έχουμε οπτική εικόνα της ζημιάς, θα είναι αργά, η ζημιά θα έχει γίνει". Ο Δ. Βαλάσης σημείωσε ότι "μεγάλο όπλο είναι η πρόληψη" κι ενημέρωσε πως "προλαμβάνεται μ’ ένα σκεύασμα βιολογικό, τελείως ακίνδυνο για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα άλλα φυτά, τους νηματώδεις. Είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε 30 ημέρες την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο".

Πληροφόρησε, επίσης, πως "συμπληρωματικός τρόπος είναι η χρήση παγίδων που τοποθετούμε μέσα στο έδαφος για να παρακολουθούμε αν υπάρχει το έντομο. Η παγίδα μας δίνει ένδειξη". Για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το κόκκινο σκαθάρι, επεσήμανε ότι "οι άνθρωποι που έχουν φοίνικες, θα πρέπει να παρακολουθούν τα φυτά και αν δουν κάτι παράξενο, κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και το Δήμο. Να μην αφήσουν να παραγίνει το κακό". Για την καταστροφή που προκαλεί, παρατήρησε ότι "το έντομο έχει 3 - 4 γενιές το χρόνο. Είναι τόσο μεγάλος ο πληθυσμός και τρώνε το φυτό με τέτοια βουλιμία που φτάνουν μέχρι την καρδιά του φοίνικα και την κάνουν χυλό". Ανέφερε, ακόμα, ότι "είναι έντομο καραντίνας. Υπάρχει οδηγία για τον τρόπο απομάκρυνσης των προσβεβλημένων φυτών. Είναι ταλαιπωρία και οικονομική, μετά την καταστροφή".

Ο Δ. Βαλάσης είπε ότι "έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε ψεκασμούς με νηματώδη. Υπάρχει κόσμος ευαισθητοποιημένος που μας ζητεί να προστατέψουμε τα δέντρα του". Εξέφρασε την ικανοποίησή του, που "το έχουν πάρει πολύ ζεστά και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Μεσσηνία και στην Τριφυλία, αλλά και από το Δήμο Καλαμάτας. Γιατί το ενδιαφέρον θα ανακόψει την επέλασή του". Ο εκπρόσωπος της εταιρείας "Γεωπονική Εστία" κάλεσε όσους έχουν φοίνικες ή τους υπεύθυνους των δήμων "μόνο το χειμώνα να κόβουν φύλλα από τους φοίνικες" και παρατήρησε: "Τον υπόλοιπο καιρό, αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη, να μην κόβουν τελείως τα φύλλα, σε όλο το μήκος, γιατί στον κορμό στο σημείο της αποκοπής των φύλλων το σκαθάρι βρίσκει έδαφος και χτυπά".

Επιβεβαίωσε ότι "υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι και δεμένοι με τους φοίνικες" κι επεσήμανε πως "η αδιαφορία μπορεί να κάνει κακό στο γείτονα, στο φίλο και στην πόλη. Να αποφευχθεί η αδιαφορία, γιατί μπορεί να βλάψει πολλούς". Τέλος, με βάση τα όσα έχει δει, παρατήρησε ότι "το δέσιμο των ανθρώπων με τους φοίνικες φαίνεται από τη στενοχώρια και τη θλίψη αυτών που τους έχασαν, που αναγκάστηκαν να τους κόψουν. Οι άνθρωποι που έχασαν τα φυτά ένιωσαν πολύ άσχημα, γιατί αποχωρίστηκαν κάτι με το οποίο είχαν δεθεί".


Πηγή : eleutheria online