Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Διημερίδα για την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα Πελοποννήσου

Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο της πόλης η διημερίδα που αφορά την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα της Πελοποννήσου αλλά και τη γενικότερη μελέτη και διάσωση του πολιτισμού της Πελοποννήσου κυρίως σε ζητήματα που μέχρι τώρα δεν είχαν έρθει στο φως. Ο Σωτήρης Ραφτόπουλος, αναπληρωτής του αρχαιολογικού ινστιτούτου πελοποννησιακών σπουδών μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal, αναφέροντας σε γενικές γραμμές το τι θα μπορέσει να μάθει κανείς και να παρακολουθήσει απ’ αυτήν τη διημερίδα, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο και θα τελειώσει αύριο Σάββατο 5 του μηνός στις 2και30 το μεσημέρι. Το εν λόγω εγχείρημα συνδιοργανώνεται από το αρχαιολογικό ινστιτούτο, από το σύλλογο Αρκάδων ορειβατών και οικολόγων του νομού Αρκαδίας και από τα γενικά αρχεία κράτους του νομού Αρκαδίας.

Στην ομιλία θα παραστούν γνώστες του αντικειμένου, προϊστάμενοι αρχείων κράτους του νομού Πελοποννήσου, ερευνητές-μελετητές καθώς και αρκετοί καθηγητές και επαΐοντες πάνω σε ζητήματα αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά και όχι μόνο. Ο κος Σμυρνιώτης, δήμαρχος της πόλης έδωσε το παρόν, λέγοντας πως όλοι οφείλουμε και πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στοιχεία που επαφίονται μιας γενικότερης πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου. Ανέφερε επίσης, ότι ο δήμος Τρίπολης είναι επικεφαλής των δήμων σ’ ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται ως «η Ευρώπη των πολιτών» και στόχο έχει την αντίσταση των λαών της Ευρώπης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Το πρόγραμμα αυτό θα λάβει χώρα μέσα Δεκεμβρίου και θα τελειώσει περίπου προς το Μάρτη. Ο πρόεδρος του συλλόγου Αρκάδων ορειβατών και οικολόγων του νομού Αρκαδίας, τόνισε ότι ο σύλλογος δεν ενδιαφέρεται μόνο για ζητήματα περιβάλλοντος αλλά και για θέματα πολιτισμού.

Στα πλαίσια αυτά στις 13 του τρέχοντος μηνός θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στην αρχαία Μεσσήνη προκειμένου την επίσκεψη αλλά και την περαιτέρω ιστορική και αρχαιολογική εμβάθυνση του τόπου. Τέλος, πολύτιμη και η βοήθεια των μελών του Γ.Α.Κ όπου συνεργάζεται με όλους τους φορείς που συνδιοργανώνουν τη διημερίδα με σκοπό την εποπτεία, διάσωση αλλά και συγκέντρωση του αρχειακού υλικού του νομού για την περαιτέρω αξιοποίησή του.


Πηγή : simaia news