Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Συνεργασία Ιταλών με το Επιμελητήριο για τουρισμό γ' ηλικίας

Επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εκπρόσωποι Συνδικάτων και Πρόεδροι Οργανώσεων Συνταξιούχων από την Ιταλία, συνοδευόμενοι από δημοσιογράφους των tour operator της Ιταλίας, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη, ύστερα από πρόσκληση του ιδίου, ο οποίος και τους προσέφερε έντυπο τουριστικό υλικό της Μεσσηνίας και ένα τοπικό κέρασμα. Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωστοποίηση υλοποίησης ενός νέου «τουριστικού προγράμματος για το έτος 2014», που θα αφορά συνταξιούχους και θα τελεί υπό την αιγίδα των Συνδικάτων και των Οργανώσεων.

Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος θα γίνεται τους μήνες Μάιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, δηλαδή εποχή χαμηλής τουριστικής περιόδου. Επειδή η διεισδυτικότητα της Ελλάδας και ειδικότερα της περιοχής μας στον τουρισμό της τρίτης ηλικίας είναι εντυπωσιακά χαμηλή, είναι μεγάλη ευκαιρία ο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ» να είναι καίριας σημασίας και παράγοντας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Χρυσάφι» λοιπόν για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα «ΓΚΡΙΖΑ ΜΑΛΛΙΑ», καθώς ο τουρισμός τρίτης ηλικίας στο μέλλον θα αποτελεί το 24% της παγκόσμιας αγοράς. Ενδεικτικό των προοπτικών του τουρισμού τρίτης ηλικίας είναι και το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης, καθώς οι συνταξιούχοι αυξάνονται συνεχώς. Προκειμένου λοιπόν να προσελκύσουμε περισσότερους ηλικιωμένους πρέπει τα ξενοδοχεία να είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης. Προτάσεις προς την πολιτεία για την προσέγγιση της εν λόγω ηλικιακής ομάδας τουριστών:

  • Στοχευμένες ενέργειες με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (προσβάσιμες υποδομές, βελτίωση προσβασιμότητας τουριστικών εγκαταστάσεων).
  • Ανάδειξη Μεσογειακής κουζίνας που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα (οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγιεινής διατροφής για λόγους υγείας).
  • Συνδιαφήμιση με τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς.
  • Εκπτωτικά προγράμματα για ηλικιωμένους, δηλαδή να παρέχονται εκπτωτικές τιμές με συμπίεση του κόστους.
  • Προβολή θεματικών μορφών τουρισμού.
  • Λήψη μέτρων για την προσέλκυση τουριστών μακράς παραμονής ή παραχείμασης.
  • Εφαρμογή μέτρων για βελτίωση των υγειονομικών υποδομών – συγκοινωνιακών υποδομών και να δοθεί έμφαση σε θέματα ασφάλειας.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας επειδή έχει προβλέψει την ανάπτυξη του τουρισμού της τρίτης ηλικίας, έχει ως στόχο -εκτός των Ιταλών που ήδη προέβη σε επαφή- να συνεχίσει τις επαφές και με εκπροσώπους άλλων Συνδικάτων και Οργανώσεων Συνταξιούχων της Β. Ευρώπης.


Πηγή : kalamata news