Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΓΕΨΕ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ


Η βραδιά της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου μέσα στην επιβλητική αίθουσα Μπερλινάλε Παλάστ στην πλατεία Πότσνταμερ ήταν ξεχωριστή για όσους έτυχε να βρεθούν εκεί. Λίγο πριν αρχίσει η προβολή της παγκόσμιας πρεμιέρας της τελευταίας ταινίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ «Πριν τα μεσάνυχτα», οι πρωταγωνιστές της, Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί παρέδωσαν τα εφετινά βραβεία Shooting Stars στους 10 ηθοποιούς που μια ειδική επιτροπή είχε επιλέξει για εφέτος. Υπάρχουν όντως τόσο όμορφα σημεία στην Ελλάδα;» με ρώτησε με έκπληκτο ύφος μια Γερμανίδα συνάδελφος πριν από την εμφάνιση στων Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στην αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου του φεστιβάλ. «Γιατί αυτό που είδα στην ταινία είναι ο ορισμός του “Καλοκαιρινού Παραδείσου”.»
 Η ταινία στην οποία η Γερμανίδα συνάδελφος αναφερόταν ήταν το «Before Midnight» («Πριν τα μεσάνυχτα») στο οποίο ο Χοκ και η Ντελπί πρωταγωνιστούν και ο Λινκλέιτερ σκηνοθετεί. Σε ότι αφορά την αποδοχή της ταινίας «Πριν από τα μεσάνυχτα» υπήρξε κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης. Το φιλμ που έχει γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα και σε περιοχές της μεσσηνιακής Μάνης (είναι ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή), καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που αποθέωσε το τρίο Λινκλέιτερ, Χοκ, Ντελπί. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι μέσα στο δυσάρεστο κλίμα των περισσότερων ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος, αυτή η ταινία _που βρίσκεται μεν στο επίσημο πρόγραμμα αλλά ως εκτός συναγωνισμού_ ήταν πραγματικά μια ανάσα ψυχαγωγίας. Γυρισμένο σε πανέμορφα σημεία της Πελοποννήσου και κυρίως της Μεσσηνίας, το «Πριν τα μεσάνυχτα» «ακολουθεί» τις δυο προηγούμενες ταινίες των Λινκλέιτερ, Χοκ και Ντελπί, δηλαδή το «Πριν το ξημέρωμα» (1993) και «Πριν το ηλιοβασίλεμα» (2003) στα οποία οι ηθοποιοί υποδύονται τους ίδιους ρόλους, τον Τζέσι και την Σελίν. Το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει στην κάθε ταινία είναι ο χώρος (Βιέννη η πρώτη, Παρίσι η δεύτερη, τώρα η Μεσσηνία)και βεβαίως η ηλικία τους. O Tζέσι βρίσκεται στην Καρδαμύλη όπου προσπαθεί να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του και εκεί θα βρεθεί επίσης η Σελίν. «Γνωριστήκαμε πριν από 18 περίπου χρόνια και αυτή η σχέση φαίνεται έχει διάρκεια» είπε ο Χοκ για το καλλιτεχνικό τρίο που όπως και η ταινία βγάζει έναν πανέμορφο αέρα φιλίας και ζεστασιάς. «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτών των τριών ταινιών» συνέχισε ο Χοκ, «είναι ότι μας λένε ότι δεν ισχύει και τόσο πολύ το “όσο μεγαλώνουμε, τόσο νιώθουμε ότι αλλάζουμε”. Στην πραγματικότητα μένουμε οι ίδιοι.» Ο Ιθαν Χοκ έχει προηγούμενη εμπειρία από την Ελλάδα αφού πριν από μερικά χρόνια είχε παίξει το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Γουίλιαμ Σέξπιρ στην Επίδαυρο. «Το ότι γύρισα αυτή την ταινία στην Ελλάδα ήταν για μένα και έναs μικρόs φόρος τιμής» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα και την αγάπησα αμέσως.» Με τον Χοκ συμφωνεί η Ντελπί. «
Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη για το πόσο όμορφη θα ήταν η Ελλάδα αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι ήταν υπέροχη.» Το πως επελέγη η Ελλάδα για τα γυρίσματα του «Πριν από τα μεσάνυχτα» έχει επίσης ενδιαφέρον. Οταν ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ αναζητούσε τοποθεσίες για τα γυρίσματα της ταινίας, η Ελλάδα βρισκόταν στην ατζέντα του αλλά δεν ήταν η μόνη χώρα. «Με το που βρέθηκα στην Ελλάδα, αυτό ήταν» είπε. «Ακύρωσα όλες τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονταν στον προγραμματισμό μου.» Οι Αρτα Ντομπρόσι από το Κοσσυφοπέδιο, ο Ιταλός Λούκα Μαρτινέλι , η Γαλλίδα Κρίστα Τερέτ, η Φινλανδή Λάουρα Μπριν, η Σουηδέζα Νερμίνα Λούκατς ,η Γερμανίδα Σάσκια Ρόζενταλ ,ο Δανός Μίκελ Μπόε Φόλσγκααρντ, η Ρουμάνα Αντα Κοντέεσκου, ο Γιούρε Χένιγκμαν από την Σλοβενία και η Κάρλα Τζούβι από την Ελβετία είναι τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα που η επιτροπή επέλεξε για το 2013.

Πηγή : simaianews