Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ


Υπό την Προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, η δεύτερη προγραμματισμένη σύσκεψη με μοναδικό θέμα τη λήψη μέτρων άμεσης παρέμβασης για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής κ. Θ. Πετράκος, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Π. Αλευράς, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κάστρων Πυλίας καθηγητής κ. Ν. Ζίας και οι Προϊστάμενοι των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θ. Βλαχούλης εισηγήθηκε στην επιτροπή ως μοναδική άμεση λύση προστασίας τις πασσαλοφυτεύσεις και την ενίσχυση των πρανών με μεταλλικά ελάσματα. Προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση τριών απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η σύνταξη και υποβολή φακέλου τον Απρίλιο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ένταξη και υλοποίηση του έργου.

Όπως διαπιστώθηκε στην πορεία της συζήτησης ανέκυψε πρόβλημα από πλευράς Υπουργείου λόγω αδυναμίας εκταμίευσης των απαιτούμενων χρημάτων για τις μελέτες, το οποίο θα οδηγούσε σε μη υλοποίηση του έργου.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος παρενέβη εκφράζοντας τη βούληση και τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης των συγκεκριμένων μελετών, σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πολύ γρήγορα. Μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων του Δήμου Πύλου-Νέστορος και η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με την πρωτοβουλία του Δημάρχου το «ξεχασμένο» μέχρι χθες Κάστρο της Κορώνης τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής του Υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης συνολικής αποτύπωσης του μνημείου καθώς επίσης και το σχεδιασμόmaster plan εντός του έτους, ώστε το έργο της συνολικής προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Κορώνης να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείο.

Πηγή : newsmessinia