Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Επιστολή για την ζημιά από την χαλαζόπτωση.

ΠΡΟΣ Υπουργείο Ανάπτυξης και τροφίμων
ΚΟΙΝ: 1) ΕΛΓΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
2) ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
3) ΑΝΤΙΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κύριε Υπουργε, στις 7- 2-2013 έπληξε την περιοχή μας, μια .......

πρωτοφανής χαλαζόπτωση που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των υπαίθριων καλλιεργειών (φυλλώδη λαχανικά) αλλά και την καταστροφή των πλαστικών κάλυψης Θερμοκηπίων στα οποία οι κάλλιέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατα την επίσκεψη στις 8-2-2-2013 κλιμακείου του ΕΛΓΑ Τρίπολης που διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς μας, ειπώθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για αποζημίωση, μέσω ΠΣΕΑ δεν είναι δυνατή λόγω του ότι δεν έχει επέλθει ζημιά τουλάχιστον 30% της αξίας του Θερμοκηπίου. Τα θερμοκήπια μας είναι σύγχρονες κατασκευές μεγάλου κόστους που όμως η αξία τους αποσβένεται με την πάροδο των χρόνων.
Αρα επέρχεται η παλαιότητα. Δεν μπορεί η αξία του θερμοκηπίου να παραμένει ίδια για όλα τα χρόνια της ζωής του.
Η ζημιά που έγινε διορθώνεται μόνο με αλλαγή του πλαστικού κάλυψης, γιατί αν δεν γίνει θα καταστραφεί και η καλλιέργεια λόγω της υψηλής υγρασίας και του κρύου που εισέρχεται στο θερμοκήπιο από τοις τρύπες που έκανε το χαλάζι.

κατόπιν αυτών ζητάμε να επιληφθείτε του θέματος  και να κάνετε τις ενέργειες που απαιτούνται για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί γιατι το κόστος αλλαγής του πλαστικού είναι μεγάλο (2000 ευρώ τουλάχιστον το στρέμμα.)

                                                Για το ΔΣ

               Ο Πρόεδρος                                           Ο Γραμματέας

        Γιώργος Αλεξανδρόπουλος                   Γιάννης Γριβοκωστόπουλος

Πηγή : filiatranews