Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Παρεμβάσεις για να αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι της Τριφυλίας


ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Π.ΑΛΕΥΡΑΣ 

Να βρεθεί τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι «θερμοκηπιάδες» της Τριφυλίας, οι εγκαταστάσεις των οποίων υπέστησαν μεγάλη ζημιά από τη χαλαζόπτωση, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, με...
...επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Ευάγγελος Αποστόλου, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Δημήτρης Κοδέλας, στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η χαλαζόπτωση της 7ης Φεβρουαρίου προκάλεσε τεράστιες ζημιές, «το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πολύ μεγαλύτερο του συνηθισμενου μεγέθους με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα νάιλον των θερμοκηπίων. Επίσης ζημίες προκλήθηκαν και στα φυτά μέσα στα θερμοκήπια. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού α) το κόστος αντικατάστασης του νάιλον είναι μεγάλο ξεπερνά το ποσό των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα και φυσικά αδυνατούν οι παραγωγοί να διαθέσουν πόσα του μεγέθους αυτού για την αντικατάστασή τους και β) αυτή την περίοδο οι καλλιέργειές τους είναι στο ξεκίνημα και θέλουν ιδανικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με τρύπια νάιλον.
Μεγάλες επίσης είναι οι ζημιές και στις υπαίθριες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και στα μαύρα πλαστικά κάλυψης του εδάφους για τα καρπούζια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια».
Τα ερωτήματα των βουλευτών προς τον υπουργό είναι: «Θα προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε άμεσα να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες παραγωγής  θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Τριφυλίας από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου την περιοχή; Θα προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε μελλοντικά να καλύπτει ο ΕΛΓΑ και ζημιές που δεν καλύπτει σήμερα;».
Σε ό,τι αφορά την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, προς τον υπουργό αλλά και τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Βασίλη Έξαρχο, σε αυτή σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Θεωρώ αναγκαία την αποζημίωση των παραγωγών για τη μεγάλη ζημιά που προξενήθηκε από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την γεωργική τους δραστηριότητα.
Σε διαφορετική περίπτωση, θ΄ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες στην τύχη τους ή να λάβουν ημίμετρα με αποτέλεσμα την μείωση και οψίμιση  της παραγωγής καθώς  και την υποβάθμιση της ποιότητας.
Εκτιμώντας την ευαισθησία σας για τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και πιστεύοντας ότι η αγροτική μας οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε ένα διεθνές περιβάλλον, μόνο όταν το κόστος εισροών είναι ανάλογο των υπολοίπων κρατών, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε τρόπους αποζημίωσης των παραγωγών της Τριφυλίας για ένα ακραίο και έκτακτο καιρικό φαινόμενο».
Πηγή : kalamatajournal