Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ρόμπιν Γουέλινγκ, κατασκευαστής συστημάτων θέρμανσης: Μεγάλες οι δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας στη Μεσσηνία


Την εκτίμησή του ότι η Μεσσηνία, και γενικότερα η Ελλάδα, είναι από τις λίγες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τόσο μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Ε" ο Αυστριακός Ρόμπιν Γουέλινγκ: ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων θέρμανσης (ηλιοθερμίας) στην Ευρώπη και πρόεδρος της Οργάνωσης EΣTIF - European Solar Thermal Industry Federation. 
Συνέντευξη στη
Νικολέττα Κολυβάρη
Ο κ. Γουέλινγκ βρέθηκε πρόσφατα για λίγες ώρες στην Καλαμάτα επισκεπτόμενος το συνεργάτη του Γιώργο Ανδριανό, ηλεκτρολόγο μηχανικό ΑΠΘ και διευθύνοντα σύμβουλο της "Andrianos Ποιοτικές Κτηριακές Εγκαταστάσεις - ΕΞΕ", και με την ευκαιρία αυτή μίλησε μαζί μας. 

- Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια αλλά εξαρτάται ακόμη από το πετρέλαιο και το λιγνίτη για να παράγει ενέργεια. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

«Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάντα χρησιμοποιούσε την ηλιοθερμία, άλλωστε είναι εμφανές και από τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Οσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, δυστυχώς είναι περισσότερο διαδεδομένα για την παραγωγή ενέργειας, από ό,τι είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα αλλάξει αν οι κυβερνήσεις σταματήσουν να ευνοούν τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και επενδύσουν χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: όχι μόνο στην ηλικιακή, αλλά και στην αιολική και σε άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τότε τα πράγματα σίγουρα θα βελτιωθούν». 

- Βλέπουμε ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά από ξένες εταιρείες στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά όχι από τους ίδιους τους Ελληνες. Γιατί εκτιμάτε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα δουν τις τεράστιες δυνατότητες στον συγκεκριμένο ενεργειακό τομέα και θα κάνουν επενδύσεις. Αλλωστε θεωρώ αυτονόητο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα που έχει τεράστιες δυνατότητες λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας και της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας. Το ότι τέτοιου είδους επενδύσεις δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με μια άρνηση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με το οικονομικό περιβάλλον σε όλη την Ευρώπη που δεν ευνοεί τις  επιχειρηματικές επενδύσεις».   

- Θα θέλαμε να μας περιγράψετε το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, αλλά και ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας και της Μεσσηνίας σ' αυτό το μέλλον.

«Θα πρέπει αρχικά να διαχωρίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες που έχει κάθε χώρα και οι οποίες αφορούν τη μετακίνηση, την παραγωγή ηλεκτρισμού και τις ανάγκες ψύξης - θέρμανσης κατοικιών και άλλων κτηρίων. Βέβαια η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει άμεση σχέση με τη θερμική ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι και η οποία αφορά το 48% του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Εκτιμώ λοιπόν ότι σε 30 χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχουν καθόλου ορυκτά καύσιμα - αν και αναγνωρίζω πόσο δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ένα διαφορετικό ενεργειακό μέλλον. Ομως, το ενεργειακό μας μέλλον θα είναι ένας συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έστω κι αν η συνέχιση εξόρυξης ορυκτών καυσίμων εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Βέβαια δεν θα είμαστε έτοιμοι μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας προσφέρουν οικονομικές λύσεις.
Αναφορικά με την Ελλάδα και τη Μεσσηνία, θα έλεγα ότι ακόμη τα πράγματα είναι δύσκολα για επενδύσεις -είτε μιλάμε για φωτοβολταϊκά συστήματα είτε για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας- καθώς οι τράπεζες έχουν σταματήσει να τις χρηματοδοτούν, οπότε είναι δύσκολο να πείσουμε προς το παρόν επιχειρηματίες να επενδύσουν σε αυτό το πεδίο. Αλλά σε 3-4 χρόνια, όταν η Ευρώπη ξεπεράσει την κρίση, όλες οι χώρες και η Ελλάδα θα επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς, γιατί εκεί βρίσκεται το μέλλον». 


• Σε σχετική δήλωσή του ο Γιώργος Ανδριανός αναφέρει ότι η επιχείρηση "Andrianos" ασχολείται με την ηλιοθερμία εδώ και 19 χρόνια, ενώ από το 2007 είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της "Tisun" στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα. Εξηγεί ότι μια επένδυση σε ηλιακά συστήματα θέρμανσης χώρου και πισίνας, αλλά και για ζεστό νερό, κάνει απόσβεση σε 2 με 6 χρόνια, αναλόγως με την εφαρμογή. Σημειώνει δε ότι η επένδυση μπορεί να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (όταν αφορά ξενοδοχεία ή άλλα κτήρια) ή από το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" αν πρόκειται για κατοικία. 
«Με τα ποσοστά της επιδότησης μειώνεται πάρα πολύ ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, ενώ προσφέρεται εξοικονόμηση ενέργειας από 30% έως και 90%, αναλόγως την εφαρμογή», τονίζει. Ως ένα επιπλέον πλεονέκτημα μάλιστα, αναφέρει το ότι «σε σχέση με άλλα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας -όπως οι αντλίες θερμότητας ή οι λέβητες βιομάζας, τα τζάκια ή τα πέλετ-, στην ηλιοθερμία η επένδυση και το έξοδο γίνεται μόνο μία φορά, γιατί ο ήλιος είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ετσι κάθε χρόνο δεν χρειάζεται να αγοράζεις το πέλετ, το ξύλο ή το ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι κυμαινόμενο. Ο ήλιος είναι σταθερός και δωρεάν».
Πηγή : eleftheriaonline