Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Από Δευτέρα με VDSL o OTE



Όλα έτοιμα είναι προκειμένου να ξεκινήσει τη Δευτέρα ο ΟΤΕ την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων με τη χρήση της τεχνολογίας VDSL, η οποία προσφέρει ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που φθάνουν στα 50 Mbps. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν την παροχή αντίστοιχων συνδέσεων Wind, Forthnet και hellas online, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Cyta ήδη το κάνει αλλά μόνο σε συνδρομητές που βρίσκονται σε απόσταση έως 800 μέτρων από τηλεπικοινωνιακό κέντρο.
Ο ΟΤΕ δηλώνει έτοιμος εδώ και μήνες να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση VDSL συνδέσεων, αλλά χρειαζόταν την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η απόφαση της τελευταίας που του δίνει το «πράσινο φως» καθαρογράφηκε πριν από 3 ημέρες και εκεί αναφέρεται ότι μπορεί να το κάνει από τις 26 Νοεμβρίου. Και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και εκτός απρόοπτου θα το κάνει.
Μόνη προϋπόθεση να παρέχει ταυτόχρονα και αντίστοιχες υπηρεσίες χονδρικής στους εναλλακτικούς παρόχους, κάτι που, όπως προκύπτει από την απόφαση της ΕΕΤΤ, θα είναι εφικτό τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι εναλλακτικοί πάροχοι δηλώνουν πάντως ότι είναι τεχνικά έτοιμοι αλλά θα επιλέξουν –βάσει της στρατηγικής τους- το πότε θα ξεκινήσουν την εμπορική διάθεση.
Τα προγράμματα του ΟΤΕ θα κινούνται μεταξύ 36,90 ευρώ και 50,90 ευρώ το μήνα (για το πρώτο 6μηνο) ανάλογα με την ταχύτητα διακίνησης. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ υποστηρίζουν πως το περιθώριο μεταξύ χονδρικών και λιανικών τιμών είναι πολύ χαμηλό και θα δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας και ορισμένοι εξ αυτών ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Κομισιόν για το θέμα.
Σημειωτέον πως η διάθεση VDSL συνδέσεων δεν θα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα αλλά 165 περιοχές της χώρας.
Πηγή : livester.gr