Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Στην περιοχή της Τριφυλίας: Δραματική κατάσταση στο χώρο της οικοδομής


Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της οικοδομής στην περιοχή της Τριφυλίας, με τους οικοδόμους να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Οι οικοδομικές άδειες που βγαίνουν πλέον στην περιοχή είναι ελάχιστες και οι λιγοστές από αυτές που φτάνουν στην κατασκευή σίγουρα δεν μπορούν να δώσουν δουλειά σε όλους. Με τα μεροκάματα να είναι πια ελάχιστα, βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την αναθεώρηση των βιβλιαρίων υγείας τους για το 2013, όπου απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ενσήμων. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε ένα ένσημο και είναι άμεσος πλέον ο κίνδυνος να μείνουν ανασφάλιστοι τη νέα χρονιά και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε αυτή την οικονομική συγκυρία, όπως σημειώνουν και οι ίδιοι.
Οσο για τον τομέα της οικοδομής, δεν βλέπουν να ανακάμπτει σύντομα με την υπάρχουσα οικονομική κρίση και όπως λένε η οικοδομή είναι αυτή που κινεί όλη την αγορά. Με τα τόσα χαράτσια και τις μειώσεις που έχουν γίνει, το να φτιάξει κανείς νέο σπίτι είναι το τελευταίο που σκέπτεται σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι για να ξεκινήσει κάποιος οικοδομή πρέπει να έχει περίσσευμα, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.
Η κάμψη στη δουλειά τους ξεκίνησε από το τέλος του 2008 αλλά τόσο η περσινή χρονιά και περισσότερο η φετινή, ήταν από τις χειρότερες. Με την ανεργία όπως λένε να αγγίζει το 100% πολλοί έχουν αλλάξει δουλειά και έχουν γίνει αγρότες, ενώ άλλοι σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, αφού όπως χαρακτηριστικά μας είπαν δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι στον ορίζοντα.
Μιλώντας με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Κυπαρισσίας Χαράλαμπο Καραμπεσίνη, μας επισήμανε: «Η κατάσταση είναι απελπιστική, δουλειά δεν υπάρχει, όχι το 100% αλλά το 120% των οικοδόμων αυτή την στιγμή είναι άνεργοι και ούτε βλέπω να υπάρχει κάποιο περιθώριο να ανοίξει η οικοδομή. Ακόμη και την δόση που θα δώσουν στην χώρα μας τώρα πάλι θα πάει στους επιτήδειους και η οικοδομή θα μείνει στο μηδέν. Στο σωματείο μας είναι 280 μέλη εγγεγραμμένα και αυτή τη στιγμή είναι ζήτημα αν δουλεύουν 2-3. Το πρόβλημα στην οικοδομή άρχισε να εμφανίζεται από το τέλος του 2008 αλλά το 2011 και το 2012 έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Μας έχει ρωτήσει κανείς πώς τα βγάζουμε πέρα, αν πεινάμε, αν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα μας; Απλά το ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή μας έχει φτάσει να έχουμε μόνο υποχρεώσεις, να μην έχουμε δικαίωμα κανένα, μας τα έχουν κόψει. Οπως πάμε με τα σημερινά δεδομένα σε έναν ορίζοντα μέχρι το 2015 δεν βλέπω να γίνεται κάτι, να ξεκινά η οικοδομή με τον ΦΠΑ στο 23%, με την άδεια να στοιχίζει 25.000 ευρώ, με τα χαράτσια που πέφτουν στην οικοδομή και στην πρώτη κατοικία. Δε νομίζω να ξεκινήσει κάποιος να φτιάξει σπίτι και αν έχει κάποια χρήματα στην άκρη θα τα κρατήσει, καθώς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση αύριο. Ο κόσμος είναι πολύ διστακτικός στο να ξεκινήσει μια νέα δουλειά, ό,τι γίνεται είναι σε επιδιορθώσεις, προσθήκες, σε τέτοια. Οταν παλιά είχαμε φτάσει από την Πολεοδομία της Κυπαρισσίας να βγαίνουν 150 άδειες μέσα σε μια χρονιά και φέτος αν έχουν βγει 15, από τις οποίες μία έχει ξεκινήσει και δουλεύεται… Τόσα χρόνια έχουν στεγνώσει τον κόσμο από λεφτά, αφού συνεχώς πληρώνει, ο κόσμος έχει στριμωχτεί πολύ, δεν του περισσεύει τίποτα. Εμείς θα κοιτάξουμε να γίνουμε αγρότες από εδώ και πέρα, δεν βλέπω άλλη διέξοδο.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το 70% των συναδέλφων το 2011 δεν είχαν θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει το 2012, κανένας δεν θα μπορεί να θεωρήσει βιβλιάριο αφού κανένας δεν θα έχει τα απαραίτητα ένσημα. Δεν είμαστε απλώς στο χείλος του γκρεμού, ήδη έχουμε κυλήσει και έχουμε πέσει στον γκρεμό, έτσι μας έχουν κάνει, εκεί μας έχουν φτάσει».
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας Γιώργος Πρασόπουλος μας είπε: «Σαν Εργατικό Κέντρο εμείς πιο πολύ εκπροσωπούμε τους οικοδόμους, αλλά βλέποντας τι γίνεται στην αγορά, αυτό που διαπιστώνει ο καθένας είναι ότι δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει πουθενά δουλειά και όπου αυτή βρίσκεται τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά και για λίγες ώρες. Ο κόσμος συνεχώς πληρώνει τα τελευταία χρόνια, έχει στεγνώσει και κοιτάει πώς θα τα βγάλει πέρα. Προσπαθούν να περιορίσουν τα πάντα όπως τα φροντιστήρια στα παιδιά τους, το να αγοράζουν ρούχα, να βγαίνουν έξω στα μαγαζιά, ούτε για καφέ δεν πάνε. Με το πάγωμα της οικοδομής έχουν παγώσει τα πάντα, βλέπεις ότι στην αγορά δεν κινείται τίποτα. Στον κλάδο της οικοδομής η ανεργία είναι στο 100%, ενώ ζημιά κάνει και η μαύρη εργασία που υπάρχει. Ενα βασικό ζήτημα έχει να κάνει με όσους είναι στο Ταμείο Ανεργίας, θα θέλαμε να υπάρχει μια ενημέρωση από τον ΟΑΕΔ ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι και τα λίγα μεροκάματα που υπάρχουν να τα παίρνουν όσοι δεν είναι στο ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή μας οι άδειες που βγαίνουν πλέον από την Πολεοδομία είναι ελάχιστες. Με αυτή την κατάσταση οι περισσότεροι οικοδόμοι σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα αλλά και τι να γίνουν, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το συνταξιοδοτικό μας, αν μπορούμε να φύγουμε, καθώς μας προσθέτει επιπλέον χρόνια. Οπως δε είπε και ο συνάδελφος φέτος θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, πέρυσι έγινε μια ρύθμιση και μειώθηκε ο αριθμός των ενσήμων, αλλά φέτος όπως είναι τα πράγματα δεν πρέπει να ζητάνε κανένα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό θέμα, δεν θα μπορούμε να πάμε στον γιατρό, ούτε να γράψουμε ένα φάρμακο.
Με την κατάσταση αυτή ούτε φαίνεται να αλλάζει κάτι στον ορίζοντα, καθώς ο καθένας ένα σπίτι το έφτιαχνε από το περίσσευμά του, τώρα πού να βρεθεί περίσσευμα, αλλά και να υπάρξει ανάπτυξη, μετά από 4-5 χρόνια θα ξαναδούμε οικοδομή. Ο δρόμος είναι μακρύς και στο τέλος δεν ξέρω αν θα υπάρχουν οικοδόμοι, άλλοι θα αλλάξουν δουλειά, άλλοι θα φύγουν στο εξωτερικό και ήδη ετοιμάζουν χαρτιά. Ο κλάδος μας είναι τελειωμένος».
[Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας]
Πηγή : eleftheriaonline