Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

40 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, μέχρι τα Χριστούγεννα



  • Περίπου 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις του 2012 προγραμματίζει να δώσει ο ΕΛΓΑ μέχρι τα Χριστούγεννα

Πληρωμές αποζημιώσεων συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ο ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου θα πραγματοποιηθούν δύο πληρωμές εκ των οποίων η πρώτη τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη – η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη – λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές που έγιναν μέχρι και τον Αύγουστο του 2012. Στην ουσία μέχρι και την περίοδο εκείνη σημειώθηκαν και οι περισσότερες ζημιές σε καλλιέργειες ενώ οι πληρωμές για το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτος θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2013.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, ενώ μια ακόμα είχε προηγηθεί την την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου. Συνολικά ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 10.000 περίπου δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2012. Από το παραπάνω ποσό, τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Πρόκειται κυρίως για ζημιές έτους 2012 σε σιτηρά, ψυχανθή, κηπευτικά, βιομηχανική τομάτα, οπωροφόρα, αμπελοειδή, επανασπορές βάμβακος που προκλήθηκαν από παγετούς, πλημμύρες, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, καύσωνες, ανεμοθύελλες κ.λ.π.


  • Μέχρι τα Χριστούγεννα οι αποζημιώσεις για τα σύκα

Τη διαβεβαίωση πως μέχρι τα Χριστούγεννα, οι συκοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Μεσσήνης θα έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστη το προϊόν από τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, έλαβε ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, κατά τη συνάντηση, που είχε στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Θεόδωρο Σαρρή και του ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι παραγωγοί σύκων.

Πηγή : pelopsnews