Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

«Χαμένοι στις… μελέτες» για την προστασία της Κορώνης


ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 
Φωτό από Χρυσοβαλάντη Λευτάκη

Μελέτη ακτομηχανικής, η οποία θα δείξει τι έργα πρέπει να γίνουν, ώστε να προστατευθεί η Κορώνη και ιδιαίτερα η περιοχή Αρτάκι, θα εκπονηθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνονται και πληρώνονται μελέτες για την περιοχή, που όμως παραμένει απροστάτευτη…
Σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, κάλεσε το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος και την αντιδήμαρχο Κορώνης, Δημήτρη Καφαντάρη και Πελαγία Λευτάκη αντίστοιχα, τους εκπροσώπους της Αναπτυξιακής Εταιρίας και τους υπευθύνους της Τεχνικής Υπηρεσίας. Πρότεινε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου για την εκπόνηση της μελέτης ακτομηχανικής, για την οποία υπεύθυνη θα είναι η Αναπτυξιακή.
Για την περιοχή της Κορώνης έχει εκπονηθεί μια πολύ μεγάλη μελέτη που περιλαμβάνει έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, λιμενικές εγκαταστάσεις, αναπλάσεις κ.λπ. Όμως η μελέτη, που έχει κοστίσει πολύ ακριβά, δεν έχει εγκρίσεις, κυρίως από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που ζητούν τροποποιήσεις.
Η μελέτη που αποφασίστηκε να ανατεθεί σήμερα, θα αφορά την προστασία του λιμανιού της Κορώνης και της περιοχής Αρτάκι από τη διάβρωση της θάλασσας. Ειδικότερα, η ακτομηχανική μελέτη που θα γίνει, θα δείξει αν τα έργα που προβλέπει η μεγάλη μελέτη είναι αυτά που πραγματικά θα προστατεύσουν τις δύο αυτές περιοχές ή αν απαιτούνται τροποποιήσεις, διορθώσεις, συμπληρώσεις.
Πάντως, μετά θα χρειαστούν και άλλες μελέτες. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, θα χρειαστεί τόσο να επικαιροποιηθούν μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης όσο και να εκπονηθεί η οριστική μελέτη για την προστασία του λιμανιού και της περιοχής Αρτάκι.
Η χρηματοδότηση της μελέτης ακτομηχανικής θα γίνει κατά 70% από την Περιφέρεια και κατά 30% από το Δήμο.
Στ.Μ.
Πηγή : kalamatajournal