Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Υποβαθμίστηκε (και) ο Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας…

Σταματημό δεν έχουν, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα «λουκέτα», οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις δημόσιων – κρατικών υπηρεσιών στην Τριφυλία, με τελευταία την υποβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας. Σε μια περιοχή με ακτογραμμή χιλιομέτρων, στο δεύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Μεσσηνίας και πέμπτο στην Πελοπόννησο, που διαθέτει λιμάνι – αλιευτικό καταφύγιο στην Κυπαρισσία και αλιευτικά καταφύγια σε Αγρίλη και Αγία Κυριακή (σ.σ. η Μαραθόπολη υπάγεται λιμενικά στο Λιμεναρχείο Πύλου), με πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, με σκάφη αναψυχής, τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρα να «δένουν» στο λιμάνι Κυπαρισσίας, η κυβέρνηση «χτύπησε» για μια ακόμη φορά την Τριφυλία με την υποβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας σε Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πύλου!

Στις 29 Μαΐου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 125) το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 81, «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών», που είχε υπογραφεί στις 26 Μαΐου, μία μόλις ημέρα μετά τις ευρωεκλογές και τις επαναληπτικές εκλογές της αυτοδιοίκησης, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως αναφέρεται στο Π.Δ.: «Ο Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας, που ιδρύθηκε με την αριθ. 11068/11/1986 απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας “Ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας” (Β΄ 86)”, μετατάσσεται σε Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πύλου, με έδρα την Κυπαρισσία Μεσσηνίας» και «Η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας του Λιμεναρχείου Πύλου, η οποία περιλαμβάνει τους λιμένες και όρμους, την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, ορίζεται επί των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου από τις εκβολές του ποταμού Νέδα, συμπεριλαμβανομένων, και προς νότο μέχρι τις εκβολές του χειμάρρου Φιλιατρών Μεσσηνίας, συμπεριλαμβανομένων».

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η απόφαση για την ουσιαστική συρρίκνωση των Λιμενικών Υπηρεσιών στην Τριφυλία, με την υποβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας σε Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πύλου, έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για περισσότερες, μεγαλύτερες και καλύτερες λιμενικές υπηρεσίες στην περιοχή ευθύνης του μέχρι πρότινος Λ/Σ Κυπαρισσίας και σε καμία περίπτωση δε συνάδει με την περιοχή ευθύνης που εδρεύει η υπηρεσία, το θαλάσσιο και χερσαίο χώρο κάλυψης αυτής. Αντί να ενισχύσουν με προσωπικό και μέσα (και σκάφος) το Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας και να επεκτείνουν την περιοχή ευθύνης του, καλύπτοντας όλη την ακτογραμμή του Δήμου Τριφυλίας, με το Π.Δ. υποβαθμίστηκε και η υποβάθμιση «βαπτίζεται» μετάταξη! Ο Λ/Σ Κυπαρισσίας ιδρύθηκε για να καλυφθούν ανάγκες της εποχής. Έπειτα από τόσα χρόνια, που οι ανάγκες διαρκώς αυξάνουν, η κυβέρνηση με αναλγησία, εντελώς άδικα, αδιάκριτα και άκριτα, υποβάθμισε το Λιμενικό Σταθμό Κυπαρισσίας.

Έγινε καμία διαβούλευση με τοπικούς φορείς και αρχές; Κατατέθηκαν προτάσεις ή έγιναν παρεμβάσεις από κανέναν αρμόδιο αυτοδιοικητικό, πολιτικό, κυβερνητικό παράγοντα; Κανένας δεν ήξερε, δε γνώριζε, δεν άκουσε τίποτα όλο το προηγούμενο διάστημα; Βοούσε ο τόπος από πέρυσι για «λουκέτα» και σε λιμενικές υπηρεσίες! Κανένας, πια, δεν παρενέβη, να κρατηθεί ο Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας; Όλοι, πολιτικοί, κυβερνητικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, είχαν να ασχοληθούν με άλλα σοβαρότερα ζητήματα, μη τυχόν και «πέσει» η κυβέρνηση;

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Πηγή : tharros news