Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ένταξη έργων του Υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ στα όρια του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Την Τε­τάρ­τη, 10 Ι­ου­λί­ου η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού, Λί­να Μεν­δώ­νη υ­πέ­γρα­ψε την έν­τα­ξη στο Ε­ΣΠΑ του έρ­γου της με­τα­φο­ράς των εκ­θε­μά­των του Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου της Πύ­λου, στο κτή­ριο Μαι­ζώ­νος στο Νι­ό­κα­στρο, συ­νο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1.100.000 €.

Η με­τα­φο­ρά και λει­τουρ­γί­α του Αρ­χαι­ο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου της Πύ­λου στο νέ­ο χώ­ρο α­πο­τε­λεί πά­γιο αί­τη­μα του Δή­μου Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, κα­θώς θα α­να­δεί­ξει τα ση­μαν­τι­κής αρ­χαι­ο­λο­γι­κής και ι­στο­ρι­κής α­ξί­ας ευ­ρή­μα­τα και θα συμ­βά­λει στην ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη πε­ρι­ή­γη­ση του ε­πι­σκέ­πτη α­πό την προ­ϊ­στο­ρι­κή πε­ρί­ο­δο έ­ως τη νε­ώ­τε­ρη ι­στο­ρί­α της πε­ρι­ο­χής. Ε­πί­σης, πο­λύ κον­τά στην έν­τα­ξη στο Ε­ΣΠΑ εί­ναι το έρ­γο για την προ­στα­σί­α του Κά­στρου της Κο­ρώ­νης, κα­θώς έ­χουν ή­δη ο­λο­κλη­ρω­θεί οι α­παι­τού­με­νες με­λέ­τες και α­να­μέ­νε­ται πλέ­ον η συ­ζή­τη­ση στο Κ.Α.Σ. στις 23 Ι­ου­λί­ου 2013, προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η έν­τα­ξη.


Τα δυ­ο ση­μαν­τι­κά αυ­τά έρ­γα πο­λι­τι­σμού α­πο­τε­λούν προ­σω­πι­κή δέ­σμευ­ση του ί­διου του Πρω­θυ­πουρ­γού, Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά, ο ο­ποί­ος με συ­νε­χείς πα­ρεμ­βά­σεις και ο­δη­γί­ες προς τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες πα­ρα­κο­λου­θεί στε­νά την ε­ξέ­λι­ξή τους. Ο Δή­μος Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, συ­νε­χί­ζει τις προ­σπά­θει­ες για συ­νο­λι­κή α­νά­δει­ξη της πο­λι­τι­στι­κής του κλη­ρο­νο­μιάς, συ­νερ­γα­ζό­με­νος με ό­λους τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού κα­θώς α­δι­αμ­φι­σβή­τη­τα τα σπου­δαί­α αρ­χαι­ο­λο­γι­κά μνη­μεί­α και μου­σεί­α της πε­ρι­ο­χής χρή­ζουν προ­στα­σί­ας και πε­ραι­τέ­ρω α­νά­δει­ξης. Η πε­ποί­θη­ση αυ­τή συ­νά­δει με την πρό­τα­ση του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού, ό­πως αυ­τή εκ­φρά­στη­κε και α­πό τις δη­λώ­σεις της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τέ­ως κ. Λί­νας Μεν­δώ­νη πριν α­πό λί­γες η­μέ­ρες σε α­θη­να­ϊ­κή ε­φη­με­ρί­δα «ό­τι εί­ναι προ­τι­μό­τε­ρο να α­να­βαθ­μι­στούν μου­σεια­κοί χώ­ροι, και γε­νι­κό­τε­ρα να α­να­δεί­ξου­με πα­ρα­δο­σια­κά στοι­χεί­α της ελ­λη­νι­κής πε­ρι­φέ­ρειας. Ο πο­λι­τι­σμός πρέ­πει να συν­δε­θεί με τον πο­λι­τι­στι­κό του­ρι­σμό, την και­νο­το­μί­α και την έ­ρευ­να».


Πηγή : pylos news