Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Καταστροφικές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις προσμείξεις του ελαιολάδου

Μεγάλο το χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς - Για το τέλος του μικρομεσαίου παραγωγού κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Ηλείας

Μετά τους κτηνοτρόφους, στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ φαίνεται πως μπήκαν και οι ελαιοπαραγωγοί αφού δεν έφταναν οι καταστροφικές προτάσεις του για το γάλα και το γιαούρτι πρότεινε να αφεθεί να γίνεται ελεύθερα και η πρόσμιξη ελαιολάδου με άλλα λάδια δήθεν και καλά για να πέσει η τιμή του, γιατί έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να τρώει «φτηνό» λάδι!. Οι πολυεθνικές εταιρείες όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία υπαγορεύουν πολιτική για το λάδι με στόχο να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στην αγορά, με τις ευχές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Σε πρόσφατη λοιπόν πολυσέλιδη (325 σελίδες) έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, για το ελαιόλαδο να μπορεί ελεύθερα να αναμιγνύεται με άλλα έλαια ( ιχθυέλαια, σπορέλαια κ.λ.π) και να πωλείται εν συνεχεία στο εμπόριο! Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των συνολικά 66 προτάσεων του θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη έκθεση προκάλεσε αντιδράσεις καθώς περιλαμβάνει και άλλες προτάσεις όπως την χρονική επέκταση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος πάνω από τις πέντε μέρες που ισχύει σήμερα αλλά και την κατάργηση της διάταξης για το γιαούρτι, προτείνοντας την «κατασκευή» φτηνού γιαουρτιού από πρωτεΐνη γάλακτος και όχι από γάλα και μαγιά. Υπέρ των προσμείξεων έχουν ταχθεί ήδη και εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή του σπορέλαιου, καθώς προσδοκούν σε κέρδη. Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. παίζουν ήδη διαφημίσεις τέτοιων προϊόντων τα οποία παρουσιάζονται και ως «υγιεινότερα» απ’ το γνήσιο ελαιόλαδο. Διάφορες οργανώσεις προσέφυγαν εναντίον των διαφημίσεων ζητώντας από τις αρχές να χαρακτηριστούν ως «παραπλανητικές», ωστόσο οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν.

Η χώρα μας είναι τρίτη δύναμη στον κόσμο στην παραγωγή ελαιόλαδου και πρώτη δύναμη στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Διαθέτουμε περίπου 140 εκατ. ελαιόδεντρα και το 2012 η παραγωγή έφτασε τους 360.000 τόνους από τους οποίους το 80 % είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι χαρακτηριστικό πως στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία με ποσοστό 45 % και τρίτη η Ισπανία με ποσοστό 25 % επί της ετήσιας παραγωγής.


Πηγή : radio 936