Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η ανάκαμψη στο ελαιόλαδο είναι ήδη εδώ...


Ο διαχειριστής του συνεταιρισμού, Χουάν Ροσούα Ραμίρεθ, παραδέχεται ότι τα τελευταία 2 χρόνια τα μέλη του συνεταιρισμού αναγκάζονται να πωλούν το προϊόν τους κάτω του κόστους, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου είχαν καταρρεύσει. Η κατάσταση αυτή έκανε πολλούς ελαιοκαλλιεργητές στην Ισπανία να σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη γεωργία. Φέτος όμως, η δραματική μείωση της παραγωγής δίνει μια ελπίδα για αναστροφή του κλίματος, αφού οι τιμές έχουν ήδη ανακάμψει. Ταυτόχρονα, ο συνεταιρισμός της Ρόντα εξερευνά νέες διεξόδους για αύξηση της κερδοφορίας του, όπως η αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ελιάς και η αύξηση του ποσοστού της παραγωγής που τυποποιεί.
Πόσα μέλη έχει ο συνεταιρισμός σας και πόσα στρέμματα καλλιεργούν;Ο συνεταιρισμός Almazara de Ronda έχει συνολικά 2.400 μέλη. Από αυτά, τα 1.000 μέλη περίπου είναι ελαιοκαλλιεργητές. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του συνεταιρισμού μας καλύπτουν έκταση συνολικά γύρω στα 50.000 στρέμματα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ελαιώνα της περιοχής σας; Διαθέτετε και ελαιώνες σε πυκνή φύτευση;Περίπου το 50% του ελαιώνα μας είναι παλαιός, σε διάταξη 12x12, φυτεμένος με την ποικιλία Lechina. Το υπόλοιπο 50% είναι φυτεμένο με άλλες ποικιλίες, και κυρίως με τις πιο διαδεδομένες Manzanilla, Hojiblanca και Arbequina. Μικρό μέρος του ελαιώνα μας έχει φυτευτεί τα τελευταία χρόνια, ενώ λιγότερο από το 10% είναι φυτεμένο σε πυκνή διάταξη. Ελάχιστοι είναι οι ελαιώνες μας που είναι φυτεμένοι σε υπέρ-πυκνη φύτευση.
Πώς προχωράει η φετινή συγκομιδή. Τι μεθόδους χρησιμοποιούν οι παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού σας;Στον ελαιώνα παραδοσιακής φύτευσης, ο καρπός συλλέγεται με το χέρι ή στην καλύτερη περίπτωση, με τη βοήθεια χειροκίνητων ελαιοραβδιστικών. Στους πιο νέους ελαιώνες, η ελιά συλλέγουν με μεγάλους δονητές. Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή, την υπολογίζουμε περίπου στο μισό της περσινής σοδειάς, δηλαδή κάτι λιγότερο από 4.000 τόνους.
Τι πληρώνει ο συνεταιρισμός σας στους παραγωγούς και πού κυμαίνονται οι τιμές στην περιοχή σας;Κατά τα τελευταία 2 έτη πληρώνουμε στα μέλη μας λιγότερα από όσα κοστίζει η παραγωγή. Δηλαδή ουσιαστικά ο αγρότης μπαίνει μέσα, καθώς η συλλογή της ελιάς, η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών μέσων και τα εργατικά του στοιχίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι εισπράττει για την ελιά. Μιλώντας με χρηματικούς όρους, τα δύο τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός μας πλήρωνε τον παραγωγό κάτω από το 1,8 ευρώ για ένα κιλό ελαιόλαδο. Για φέτος αναμένουμε μια μικρή ανάκαμψη στην τιμή, που πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί γύρω στα 2,30 με 2,40 ευρώ το κιλό.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ανδαλουσίας και πώς τους έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ελαιοκαλλιεργητή είναι να συνεχίσει να ασχολείται με τη γεωργία, αφού με τις σημερινές τιμές, πολλοί παραγωγοί τα φέρνουν δύσκολα βόλτα κι αναρωτιούνται για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους. Όσο για την κρίση, όπως ισχύει για όλους τους κλάδους της παραγωγής, έτσι και στην ελαιοκομία υπάρχει έντονο πρόβλημα χρηματοδότησης, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια  προοπτική για βελτίωση της κατάστασης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Ποια βήματα κάνει ο συνεταιρισμός σας για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και την παρουσία του στην αγορά;Προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε τη δραστηριότητά μας μέσω της αξιοποίησης των υποπροϊόντων της ελιάς και συγκεκριμένα της πώλησης βιοκασίμων, πυρήνα ή βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ταυτόχρονα,  δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη μείωση του κόστους της παραγωγής και στον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους μας, ώστε να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά.

Πηγή : kyparissiotis