Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Κατάληψη της ΔΟΥ Κυπαρισσίας από εμπόρους και πολίτες


Σε κατάληψη της ΔΟΥ Κυπαρισσίας προχώρησαν χθες το πρωί έμποροι και πολίτες της Τριφυλίας διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμό της και την συγχώνευσή της με αυτή της Καλαμάτας. Οπως τονίστηκε, η περιοχή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Καλαμάτα που απέχει 60 χιλιόμετρα και συνεπάγεται ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου από τους πολίτες, ενώ από την άλλη επισήμαναν ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι  μια αναπτυσσόμενη περιοχή η οποία αντί να στηρίζεται, συνεχώς υποβαθμίζεται με την αποψίλωση των υπηρεσιών και των υποδομών της. Από αρκετούς τονίστηκε ότι η αντίδραση αυτή έρχεται καθυστερημένη σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα υπήρχε καθησυχασμός από τον προϊστάμενό της και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Κατσαργύρη ότι τελικά δεν θα κλείσει, ενώ καταλόγισαν ευθύνες και στην δημοτική αρχή ότι όλο αυτό το διάστημα δεν κινήθηκε όπως έπρεπε, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να ξεσηκωθεί.
Επίσης δεν πίεσε, όπως έγινε σε άλλες περιοχές όπου με την τελευταία απόφαση εξαιρέθηκαν από το κλείσιμο των ΔΟΥ, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Αμαλιάδας. Μάλιστα καταλόγισαν στο δήμαρχο, που βρέθηκε στο χώρο της Εφορίας αρκετά αργότερα από την έναρξη της κινητοποίησης, ότι ακόμη και στην τελευταία του επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει να ζητά 4 υπαλλήλους για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων από δύο που σχεδιάζεται.
Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους σημείωσαν πως ενώ εδώ και πολύ καιρό λεγόταν ότι θα κλείσει η Εφορία υπήρχε ένας γενικός καθησυχασμός, με αποτέλεσμα να μην γίνει τίποτα. Ενώ άλλες περιοχές ξεσηκώθηκαν και κατάφεραν να κρατήσουν τις Εφορίες στην περιοχή τους.
Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτημάτων από τους πολίτες ο δήμαρχος ανέφερε τις κινήσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή, οι οποίες ήταν η αποστολή επιστολών και οι επαφές με πολιτικούς παράγοντες. 
Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Γιάννης Κατσαργύρης στον οποίο καταλόγισαν ότι ήταν καθησυχαστικός στο ότι δεν θα κλείσει τελικά η Εφορία, τόνισε πως μέχρι προχθές ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών πήγε στην επιτροπή που συνεδρίασε για την κατάργηση τον ΔΟΥ με την πρόταση η Κυπαρισσία να παραμείνει. Η πρόταση όμως δεν πέρασε. Υπήρχε, είπε, αυτή η πεποίθηση, ότι τελικά δεν θα έκλεινε, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε. 
Κατά την διάρκεια της κατάληψης αποφασίστηκε να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και κάποιοι πρότειναν η όποια συζήτηση και απόφαση να παρθεί εκεί, στο χώρο της Εφορίας ώστε να συνεχιζόταν η κατάληψη.
Από τους επαγγελματικούς κλάδους που θίγονται άμεσα, η λογίστρια Χρύσα Νασοπούλου σημείωσε: «Θεωρώ απαράδεκτο το κλείσιμο της ΔΟΥ για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η χιλιομετρική απόσταση για την Καλαμάτα είναι 60 χιλιόμετρα και η απόσταση αυτή καθιστά την μετάβαση όλων των πολιτών εκεί αδύνατη. Από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί από άλλους συναδέλφους που έχουν πάει στην ΔΟΥ Καλαμάτας, ούτε αυτή λειτουργεί και είναι αυτονόητο ότι δεν θα λειτουργήσει όταν ενσωματωθούν εκεί και οι ΔΟΥ Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Επίσης επέρχεται υποβάθμιση της Τριφυλίας και αυτό έχει συνέπεια σε όλο τον εμπορικό κόσμο για αυτό ζητάμε να παραμείνει η ΔΟΥ στην Κυπαρισσία».
Η συμβολαιογράφος Κανέλα Τζανέτου τόνισε: «Αυτά που συμβαίνουν δεν τα περιμέναμε, δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Αν τα ξέραμε θα αντιδρούσαμε πιο νωρίς. Μας καθησύχαζαν ότι δεν θα φύγει. Αυτό είναι απώλεια για την πόλη μας.  Καταντήσαμε ένα χωριό. Θα είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς και οι πελάτες μας να πηγαίνουμε στην Καλαμάτα με χίλια δύο έξοδα».
Η Κατρίνα Τσιγγάνου γραμματέας του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας υπογράμμισε: «Είμαστε αντίθετοι με το κλείσιμο της Εφορίας του δήμου μας και την μεταφορά της στην Καλαμάτα. Αυτό θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα και στον δικό μας κλάδο, ο οποίος είναι από τους πρώτους κλάδους που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι σαν χαριστική βολή για τους μηχανικούς και τους πολίτες».
Ο επαγγελματίας Σπύρος Χηνόπουλος τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση άργησε πάρα πολύ. Οχι ότι άργησε ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά ο επίσημος φορέας της περιοχής που είναι ο δήμος. Αυτό που έχει εξαγριώσει τον κόσμο και εμένα προσωπικά, είναι ότι -όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα- τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν κάποιες ΔΟΥ που έχουν κάποιους υπουργούς στην κυβέρνηση και οι υπόλοιπες ΔΟΥ χωρίς να εξεταστούν κάποιοι αντικειμενικοί λόγοι καταργούνται, ενώ υπήρξε και ολιγωρία από τους φορείς του νομούς μας, από τους βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες. Χθες που γινόταν η σύσκεψη και το ξέραμε, έπρεπε να πιέσουν με κάθε τρόπο. Εδώ καμαρώναμε που βγάλαμε πρωθυπουργό Μεσσήνιο και κοιμόμαστε όρθιοι».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Δεν ανεχόμαστε πλέον την κοροϊδία και το βάρος που πάνε να ρίξουν στις πλάτες του εμπορικού κόσμου. Καταργείται σήμερα η ΔΟΥ Κυπαρισσίας που για εμάς είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μας αναγκάζουν να πάμε στην Καλαμάτα μια απόσταση 120 χιλιόμετρα πήγαινε έλα. Το βάρος του ενοικίου που θα γλιτώσει το κράτος, πάει να το ρίξει στις πλάτες του φορολογούμενου. Καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός. Δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος του εργαζόμενου αυτή η άδικη μεταχείριση. Καλούμε την κυβέρνηση, τους βουλευτές, την πολιτική ηγεσία του τόπου μας να σκύψει επάνω στα προβλήματά μας να τα δει πιο διαφορετικά. Δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε να παραμείνει στην περιοχή μας, μια περιοχή που είναι σε ανάπτυξη».
Ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπασδάνης τόνισε: «Δυστυχώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο αποδόμησης των υποδομών στο δήμο μας. Είναι ένα γεγονός που έχει φέρει αναστάτωση σε όλη την τοπική κοινωνία. Είναι ένα γεγονός απαράδεκτο και πολιτικά ανεπίτρεπτο. Δυστυχώς κάποιοι χαρτογιακάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν επί χάρτου χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα. Πιστεύω δεν θα συνεχίσουν, γιατί θα μετατρέψουν τον θυμό μας σε οργή».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης σημείωσε: «Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη πολύ αρνητική για όλη την Περιφέρεια της Τριφυλίας. Εξαιρέσεις του κανόνα υπήρξαν όπου υπήρξαν κομματικές διαμεσολαβήσεις. Σοβαρή ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχει και ο Δήμος Τριφυλίας, ο δήμαρχος προσωπικά και ο αντιπρόεδρος κ. Κατσαργύρης που μέχρι τελευταία στιγμή διαβεβαίωναν ότι θα παραμείνει η ΔΟΥ Κυπαρισσίας και αποκοίμιζαν τον κόσμο».
Πηγή : eleftheriaonline