Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Για την ανατροπή με τον Μαγριπλή ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Τριφυλίας;

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Φως στο, μέχρι πρότινος, «θολό» - όπως θεωρείτο - τοπίο εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου αχνοφαίνεται στο Δήμο Τριφυλίας. Έστω και σιγά σιγά, δημοσιοποιούνται ή βγαίνουν και κυκλοφορούν, όλο και πιο έντονα, στο προσκήνιο της τοπικής κοινωνίας, προθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων για το δημαρχιακό θώκο! Με συνέντευξή του στο «Θ», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, άνοιξε τα χαρτιά τους και τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήρθαμε στο Δήμο ως νομείς και πολύ περισσότερο ως “λαφυραγωγοί” της εξουσίας, αλλά ως αγωνιστές. Είναι εύλογο, λοιπόν, ο αγώνας αυτός να έχει συνέχεια με τις απαιτούμενες στην εποχή που διανύουμε προσαρμογές!».

Δήλωσε, λοιπόν, τη βούλησή του και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, έχοντας, βεβαίως, όπως εκτιμάται, τη στήριξη της Ν.Δ. και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Από την άλλη, εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, εδώ και καιρό, στο χώρο της Αριστεράς στην Τριφυλία, με το ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως να έχει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο, με τη δημιουργία – ήδη – από το καλοκαίρι της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, τη διεξαγωγή ιδρυτικής συνέλευσης στα Φιλιατρά στις 10 Ιουνίου, τη συμφωνία και «υπογραφή» ιδρυτικής διακήρυξης, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς φέρεται πως για κάποια σημεία της, κυρίως σχετικά με αναφορές για τον «Καλλικράτη», υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

Σε εκείνη την ιδρυτική συνέλευση συγκροτήθηκε 11μελής Συντονιστική Επιτροπή. Θυμίζουμε πως, κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής συνέλευσης της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, τα μέλη της εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΚΚΕ (αν και δεν κατονομάστηκαν ευθέως από όλα τα μέλη), ευθείες βολές αντίδρασης και εναντίωσης στα μνημόνια και τον «Καλλικράτη», ενώ άσκησαν σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και προσωπικά το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, αλλά και στην αντιπολίτευση του Δήμου.

Ο βασικός «πυρήνας» των ιδρυτικών μελών της Κίνησης είναι γνωστά και επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, όπως και ανένταχτοι, «ενεργοί πολίτες» με σαφέστατες και ξεκάθαρες θέσεις για κατάργηση των μνημονίων και του «Καλλικράτη» (σ.σ. και συνακολούθα – αυτονοήτως –του Δήμου Τριφυλίας)!

Οι αλλεπάλληλες επαφές και «κλειστές» διαβουλεύσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, που ακολούθησαν την ιδρυτική συνέλευση, έχουν πάρει τη μορφή συγκρότησης εκλογικού συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές και σύντομα, σε νέα «ανοιχτή» συνέλευση μελών της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, η οποία ίσως να είναι «κλειστή» στα ΜΜΕ, θα οριστικοποιηθούν οι από εδώ και στο εξής οργανωτικές δράσεις, δημόσιες παρουσίες και παρεμβάσεις της. Σύμφωνα, δε, με συγκλίνουσες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, μετά από προσεγγίσεις προσώπων από το χώρο της Αριστεράς στην περιοχή και διαβουλεύσεις για την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί της Κίνησης και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος (κι ενώ εξετάστηκαν και συζητήθηκαν διάφορα ονόματα, αποκλείοντας, ωστόσο, ρητά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος κάποιος με στενή κομματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας [Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία] στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με στελέχη του συνδυασμού της οποίας πάντως έχουν αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας για ενδεχόμενη συνεργασία), τα μέλη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης φέρεται να προκρίνουν, μακράν όλων των άλλων που συζήτησαν, και να καταλήγουν στην πρόταση υποψηφιότητας ως δημάρχου του Δημήτρη Γ. Μαγριπλή!

Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κοινωνική Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέμα της διδακτορικής διατριβής του είναι: «Πολιτική και θρησκεία στην κοινωνία του Βυζαντίου: μια απόπειρα κοινωνιολογικής ανάλυσης του κινήματος των Ζηλωτών (1342-1349 μ.Χ.)».

Από το 2000 διαμένει μόνιμα στην Κυπαρισσία. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίδαξε Κοινωνιολογία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Καλαμάτας, ως επιστημονικός συνεργάτης. Από το 2006 εργάζεται ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει διατελέσει, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος στην Επιτροπή Διοίκησης του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών και ακολούθως αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του ΚΑΦΚΑ. Άρθρα του και σχόλια έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο Τύπο και σε περιοδικά. Στη Λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης. Το 2010 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή. Διηγήματά του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Στον εκλογικό συνδυασμό της Κίνησης, εκτός από γνωστά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στην περιοχή, θα συμμετάσχουν και «πασοκογενείς», ακόμη και από το ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές του 2010 της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, ενώ οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις του κ. Μαγριπλή με πολιτικούς – κομματικούς φίλους και μέλη της Ν.Δ. και του συνδυασμού του δημάρχου Τριφυλίας, εκτιμάται πως θα «διευρύνουν» την κοινωνική απήχηση και εκλογική επιρροή της Κίνησης, πέραν των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Τριφυλία (20,5% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012), που έτσι κι αλλιώς από μόνα τους δεν αρκούν για να διεκδικηθεί με αξιώσεις ο Δήμος!

Στελέχη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης σε συζητήσεις τους επισημαίνουν πως με υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας τον Δημήτρη Μαγριπλή, εάν και εφόσον αυτό οριστικοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί, με τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις και το αυτοδιοικητικό πλαίσιο που θα παρουσιάσουν και το οποίο θα αποτελέσει τον άξονα για πλατιά εκλογική συνεργασία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα, ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα, ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές, με «άνοιγμα» της Κίνησης στην κοινωνία, επιζητώντας τη συμμετοχή των πολιτών, νέων, άφθαρτων, με κοινωνική αναφορά και αγωνιστική παρουσία, και όχι – εννοείται - καμένων και φθαρμένων, ούτε και ευκαιριακών συμμάχων, στόχος θα είναι η ανατροπή στο Δήμο Τριφυλίας!


Πηγή : tharros news