Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Διαματρυρία συλλόγου μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών Τριφυλίας

1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (υπ’ όψιν Γραμματείας προέδρου & προεδρείου Αντιπροσωπείας )Νίκης 4 Αθήνα gramproedrou@central.tee.gr 2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (υπ’ όψιν προέδρου & προεδρείου Αντιπροσωπείας ) Ηρώων πολυτεχνείου 19 Τρίπολη tee_trip@tee.gr

Η νέα χρονιά βρίσκει το σύλλογό μας όπως και όλο τον κλάδο μας σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Oι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν δουλειά, αλλά και αυτοί που δουλεύουν μετά βίας βγάζουν ένα μεροκάματο. Κάποιοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Οι νέοι μηχανικοί δεν βγάζουν σφραγίδα γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των ασφαλίστρων και της εφορίας. Η πλειοψηφία δεν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του 2013 και παρελθόντων ετών και γι’ αυτό δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η θέση μας επιδεινώνεται: Συστήνεται με τον Ν.4172/2013 άρθρο 101, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) Σε αυτό θα μεταφέρονται από τα ασφαλιστικά ταμεία όλες οι βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 5000 €. Το Κέντρο μετά την αποστολή της Ατομικής Ειδοποίησης προς τον οφειλέτη ,στην περίπτωση που αυτός ,μέσα σε διάστημα 20 ημερών δεν εξοφλήσει τα χρέη του ή δεν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ,θα εφαρμόζει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις). Εν τω μεταξύ δεν έχουν αποσυρθεί οι αυξήσεις στα ασφάλιστρά μας.

Η πληρωμή των ασφαλίστρων χωρίς τις αυξήσεις για το Β΄ εξάμηνο 2013, που πήρε παράταση έως τον Απρίλη του 2014, απλά σημαίνει χρέος προς το ταμείο του υπόλοιπου ποσού. Έτσι όπως έχει η κατάσταση όχι μόνο θα είμαστε ανασφάλιστοι, αλλά κινδυνεύουμε να κατασχεθούν και τα περιουσιακά μας στοιχεία . Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση την οποία βιώνουμε και δεν είναι επιλογή μας η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών μας .Υπεύθυνη είναι η οικονομική Κρίση και το πώς αυτή αξιοποιείται ώστε να διασφαλιστούν όσο γίνεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζικών ομίλων αφήνοντας σ’ εμάς το ρόλο αυτού που «πληρώνει τα σπασμένα» Τι είδους «δικαιοσύνη» είναι αυτή όταν από τη μία μεριά εφαρμόζονται μέτρα και πολιτικές που μας μηδενίζουν το εισόδημα και την ίδια ώρα μας ζητάνε να είμαστε «συνεπείς» σε υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που καθημερινά ψηφίζουν; Αυτή η πολιτική έδωσε 200 εκ από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Αυτή η πολιτική μετέτρεψε το Ταμείο μας σε Ταμείο –τραπεζίτη με την εφαρμογή της αρχής της «ανταποδοτικότητας» που καθιέρωσε ήδη από το 2006 Ν.3518/2006. Αυτή η πολιτική κούρεψε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ που είχαν συσωρευτεί με δικά μας χρήματα των μηχανικών και από 3.5 δις πριν την κρίση σήμερα τα έχει μηδενίσει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούμε συλλογικά στα βάρβαρα οικονομικά μέτρα που μας αφανίζουν επαγγελματικά. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και την επιβίωσή μας, σε αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να νοιώσουμε τρόμο αλλά ούτε και ότι ο καθένας ατομικά μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις . Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση με συλλογικό αγώνα. Ζητάμε από το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ και όλους τους συλλογικούς φορείς των μηχανικών να κινητοποιηθούν ώστε: Να μην αποστέλλεται καμία πράξη Βεβαίωσης Οφειλής από το ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ) Κατάργηση του Νόμου επιβολής των αυξήσεων στα ασφάλιστρά μας Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους ανεξάρτητα από χρέη προς το Ταμείο.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο πρόεδρος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
η γραμματέας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ


Πηγή : kyparissiotis