Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές ελαιολάδου στη Βουλγαρία

Η Ελλάδα έχει εξαπλασιάσει την εξαγωγές ελαιολάδου στη Βουλγαρία την τελευταία επταετία και αποτελεί πλέον το βασικό ανταγωνιστή της Ιταλίας στην τοπική αγορά, η οποία, όμως, υπερέχει σαφώς της χώρας μας σε εξαγωγές παρθένων ελαιολάδων στη Βουλγαρία. Τα παραπάνω αναφέρει σχετική μελέτη του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια και προσθέτει επίσης ότι ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, ενώ την τριετία 2010 - 2012 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου συνέχισαν να ενισχύονται σταθερά σε όγκο, το 2011 μειώθηκαν σε αξία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η τιμή εξαγωγής του προϊόντος μειώνεται. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι, πράγματι, το 2008 η ανά κιλό τιμή εξαγωγής του ελληνικού ελαιολάδου στη Βουλγαρία ανερχόταν στα 3,4 ευρώ, το 2010 στα 2,9 ευρώ και το 2012 έπεσε στα 2,3 ευρώ.

Αντιθέτως, οι βασικοί μας ανταγωνιστές, οι Ιταλοί, φαίνεται, βάσει των στατιστικών, να διατηρούν σταθερή την τελευταία τριετία την τιμή εξαγωγής του δικού τους αντίστοιχου προϊόντος στα 2,7-2,8 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα το 2012 να υστερούν μεν ελαφρώς ημών ως προς τον όγκο των εξαγωγών, αλλά να υπερέχουν σαφώς ως προς την αξία.

Η στατιστική αυτή πραγματικότητα μπορεί να οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιόλαδου, που τους αποδίδουν σημαντικότερα έσοδα στην ειδική αυτή κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από τα συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα είναι πως η Ιταλία εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για το ελαιόλαδό της σε σχέση με την Ελλάδα, όχι, όμως, και η Ισπανία, όπως φαίνεται από το συσχετισμό όγκου και αξίας εξαγωγών στη Βουλγαρία αντίστοιχου προϊόντος της το 2012.

Πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το 2012 καταγράφηκε ρεκόρ εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στη Βουλγαρία τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τον όγκο.


Πηγή : best-tv