Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μελέτησαν 2,5 χρόνια το μόλο της Κορώνης

Μετά από 2,5 σχεδόν χρόνια, έφθασε επιτέλους στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη β’ φάση του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο μόλο του λιμανιού της Κορώνης.

Εργο που συζητιέται από τους πρώτους μήνες της αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου, το 2011, με αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας το Χρήστο Μαλαπάνη και για το οποίο έχει εξασφαλιστεί από τότε 1,5 εκ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο μόλος στην Κορώνη είχε καταστραφεί το Δεκέμβριο του 2008 από τη θαλασσοταραχή. Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση στο υπόλοιπο τμήμα των 77 μέτρων έως το φάρο. Φορείς, ψαράδες και κάτοικοι της Κορώνης έχουν ζητήσει την επέκταση του μόλου μέχρι 100 ή 200 μέτρα, για να προστατευτεί οριστικά το λιμάνι και όλη η παραλιακή ζώνη. Αυτό παρουσιάζεται μόνο ως εναλλακτική λύση, καθώς καταγράφεται στη μελέτη «η επέκταση του προσήνεμου μόλου σε μήκος περίπου 200 μέτρων και μείωση της γωνίας μεταξύ της κατασκευής της α’ φάσης και της επέκτασης, για την ολοκληρωμένη προστασία του λιμανιού της Κορώνης και της απέναντι ακτής "Αρτάκι"».

Οι εργασίες της β’ φάσης, σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπουν τα ακόλουθα έργα: 1) Αρση των φυσικών ογκολίθων που μορφώνουν το ακρομόλιο της α’ φάσης κατασκευής. 2) Αρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων, οι οποίοι θα επαναχρησιμοποιηθούν για τη μόρφωση της νέας διατομής του κορμού σε μήκος 57 μέτρων. 3) Αρση των υφιστάμενων φυσικών ογκολίθων, οι οποίοι θα επαναχρησιμοποιηθούν για τη μόρφωση της διατομής του ακρομολίου σε μήκος 20 μέτρων».


Πηγή : eleutheria online