Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Γόνιμος προβληματισμός και καταιγισμός ερωτημάτων στην ημερίδα των Φιλιατρών για τους εργάτες γης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΓΟΝΙΜΟΣ προβληματισμός αναπτύχθηκε στην ημερίδα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την συγκομιδή ελαιοκάρπου, τις άδειες παραμονής και εργασίες εργατών αλλά και το θέμα των εργόσημων με προτάσεις που αποκρυσταλλώθηκαν στην συζήτηση που αναμένεται να σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο...

Για ουσιαστικό διάλογο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών κ. Αλεξναδρόπουλος θέτοντας προβληματισμούς για την νομιμότητα των μεταναστών με βάση την νομοθεσία αλλά κυρίως την νομιμότητα των παραγωγών με περιστατικό αγρότη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για παράνομους μετανάστες με την εκδίκαση της υπόθεσης να γίνεται την Παρασκευή. Ο Τέλης Καναβός από το προεδρείο είπε ότι ο Σύλλογος δείχνει το δρόμο με προτάσεις χωρίς όμως να παρέχει λύσεις που είναι εφικτές μόνο από την Πολιτεία αναφερόμενος στον αγρότη που δικάζεται λόγω πλαστών δικαιολογητικών των εργατών που απασχολούσε με δική τους ευθύνη..

Ο Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επέμεινε κατά την διάρκεια της ημερίδας για το θέμα των 30 εργόσημων που απαιτεί η Πολιτεία για νομιμοποίηση εργατών γης λέγοντας ότι προσεγγίζουμε το οξύ πρόβλημα χωρίς να έχει αρμοδιότητα ο Δήμος για ουσιαστική παρέμβαση, δηλώνοντας όμως ότι συμπαραστέκεται στους αγρότες και δεν νομιμοποιεί την παρανομία. Εκτίμησε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό με αδιανόητη ενέργεια την παρουσία ΜΑΤ στην ελαιοκομική περίοδο παρά τις προτάσεις που έχουν θέσει οι Σύλλογοι της περιοχής. Θεώρησε αδιανόητο αφού ντρέπεται όπως δήλωσε για την δύσκολη διαβίωση των εργατών η οποία δεν εξασφαλίζεται πριν την παραμονή τους λέγοντας ότι οφείλουμε να παρέχουμε τα στοιχειώδη.Ζήτησε συνύπραξη όλων με προτάσεις στο υπουργείο.

ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ, ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΗΜΑ

Την νομοθεσία από τη πλευρά της Αστυνομίας ανέλυσε ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος ως ομιλητές αναλύοντας τις 2 κατηγορίες εργατών. Για τους εντός Ε.Ε. απαιτείται μόνο άδεια διαμονής που εκδίδεται άμεσα με τα εργόσημα να ευεργετούν τους ίδιους. Για υπηκόους εκτός Ε.Ε. που υπάρχει πρόβλημα και το 80% εξ αυτών είναι παράνομοι με αποτέλεσμα να μην γίνεται ταυτοποίηση κινείται αυτόφωρη διαδικασία με απέλαση για τους ίδιους και τους παραγωγούς που τους χρησιμοποιούν. Εξήγησε ότι απαραίτητο στοιχείο είναι η άδεια παραμονής για να ακολουθήσει η καταβολή εισφορών και εργόσημου ενώ δέχτηκε ερωτήσεις για τους κινδύνους που προκύπτουν από την ερμηνεία των νόμων.

Η κα Φώφη Στυλιανού και Θανάσης Αντωνόπουλος από το Δήμο εκ μέρους του ΟΓΑ εξήγησαν την νόμιμη διαδικασία του εργόσημου για τους νόμιμους εργάτες με τις εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης και τις αλλαγές της νομοθεσίας για το καθεστώς καταβολής του ημερήσιου εργόσημου. Αντίφαση πάντως εκφράστηκε με το γεγονός ότι το κράτος χορηγεί ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε εργάτες την ώρα που είναι παράνομοι και δεν έχουν καν άδεια εργασίας. Τέθηκαν μάλιστα πρακτικά θέματα καταβολής ποσών που επιβαρύνουν τους παραγωγούς.


Πηγή : radio 936