Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Εξαιρετικό το μουσείο Ρενέ Πυώ στο κτίριο Τσικλητήρα στην Πύλο

ΣΕ ΕΝΑ από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πανέμορφης και γραφικής Πύλου, στο κτίριο Τσικλητήρα στεγάζεται εδώ και ένα χρόνο η συλλογή πινάκων και αντικειμένων που είχε συγκεντρώσει ο Γάλλος φιλέλληνας Ρενέ Πυώ και μέχρι πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν στους χώρους του Νιόκαστρου. Πρόκειται για μια συλλογή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οποία η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι επισημαίνει:

«Η συλλογή των πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux μας μεταφέρει στα χρόνια της προσπάθειας και την αγωνίας των Ελλήνων να απαλλαγούν από τον Τούρκικο ζυγό – ίσως αυτό να διέκρινε και ο ίδιος ο συλλέκτης και αποφάσισε να τα δωρίσει ώστε να κοσμούν σήμερα, το ιδιαίτερο αυτό κτήριο, του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα εδώ στη Πύλο. Όλα τα έργα αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τοπία της εποχής εκείνης, ενώ επικεντρώνεται η ματιά μας στους πίνακες όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θέμα συναφές με αυτό τον τόπο.

Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιαίτερη Συλλογή που της άξιζε να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο κοσμώντας τον πρώτο όροφο του κτηρίου Τσικλητήρα. Για τον σκοπό αυτό παραχωρήθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τον Δήμο Πύλου Νέστορος, μια ευγενική χειρονομία του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, και με την χρηματοδότηση του Τ.Α.Π.Α. Ο χώρος εγκαινιάστηκε στις 13 Αυγούστου 2012 από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά». Για την αποκατάσταση του κτηρίου χρειάστηκε διαδικασία χρόνων και τρεις δήμαρχοι. Το κτίριο αγοράστηκε επί δημαρχοντίας Θανάση Φιλιππόπουλου. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν επί δημαρχοντίας Δημήτρη Καρακαϊδού και το έργο αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε επί δημαρχοντίας Γιώργου Χρονόπουλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό ότι τα έργα γίνονται με βάθος χρόνου και ολοκληρώνονται. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται αλλά δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού και η βιβλιοθήκη Θοδωρή Βλαχοδημήτρη ενώ στο μέλλον θα παρουσιαστούν εκεί και εκθεέματα που αφορούν τον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα. Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στο κτίριο αξίζει τον κόπο, το οποίο διαθέτει και εξαιρετικό εξωτερικό χώρο για εκδηλώσεις.


Πηγή : pylos news