Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πληρότητα στα ξενοδοχεία - Μέτρια κίνηση στην αγορά λόγω απουσίας υποδομών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΕ κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμαίνεται ο Δεκαπενταύγουστος στην Τριφυλία παρά την μεγάλη αύξηση τροχοφόρων λόγω των αγίων ημερών. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν ανά κλάδο καθώς η αγορά λόγω των εκπτώσεων δεν αποτυπώνει την εικόνα που θα επιθυμούσε.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό ο εκπρόσωπος του Συλλόγου επαγγελματιών Καλονερού κ. Μιχάλης Τοανάγλου που διαθέτει μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα τόνιζε ότι καθυστέρησε ιδίως η προσέλευση Ελλήνων τουριστών από τα τέλη Ιουλίου που περιμέναμε αλλά αυξήθηκε από τις 5 Αυγούστου, ενώ αρκετοί διερχόμενοι επισκέπτες δεν έκαναν κρατήσεις με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα καθώς στα ξενοδοχεία της περιοχής υπάρχει πληρότητα οπότε υπάρχει συνεργασία με γειτονικά ξενοδοχεία. Η πληρότητα άγγιξε το 100% με κατακόρυφη ζήτηση τις ημέρες του τριημέρου, ενώ ο Αύγουστος εμφανίζει κίνηση ανάλογη των μεγεθών αφού το 50% είνα κυρίως Ρώσοι και το υπόλοιπο καλύπτει ο εγχώριος τουρισμός ευτυχώς. Εκτίμησε ότι παρά την οικονομική κρίση με ορατό τον Ιούλιο που κινήθηκε υποτονικά, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήρθε αργά με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη ελάφρυνση. Πάντως η περιοχή μείωσε τις τμές εδώ και καιρό....

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι λόγω εορτών τη μερίδα του λέοντος απορροφούν τα είδη σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και είδη μαναβικής ενώ ο κόσμος με το ελάχιστο εισόδημα που έχει προσεγγίζει τα καταστήματα στις εκπτώσεις αγοράζοντας ανάλογα με τις ανάγκες του. Υπογράμμισε ότι η κίνηση κορυφώθηκε από την Δευτέρα ενώ ο κόσμος στα σπίτια του περιορίζοντας τα έξοδά τους.

Για την εστίαση με μείωση ΦΠΑ θεωρεί ότι είναι θετικό παρά το γεγονός ότι δεν έχει επεκταθεί σε όλη την περιοχή. Επισήμανε ότι σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα η Τριφυλία αποκτά ιδάιτερη τουριστική σημασία λόγω της ΠΟΤΑ, και την ενδοχώρα με την Νέδα που έχουν αξιοθέατα συνδυάζει φθηνές διακοπές με πλούσια περιήγηση. Κατέληξε λέγοντας ότι αρνητικά λειτούργησε η απουσία καντινών στις παραλίες από Βουνάκι ως Κυπαρισσία με αφορμή τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις ενώ σοβαρό θέμα υπάρχει στην μετακίνηση των επισκεπτών με μέσα μαζικής μεταφοράς. Για το θέμα αυτό εξήγησε ότι δεν υπάρχει οργανωμένο συγκοινωνικαό δικτυο με μετακίνηδη επισκεπτών κατά μήκος του Κυπαρισσιακού κόλπου που θέλουν να δούν τη περιοχή, τους αναγκάζει να νοικιάζουν ποδήλατα ή να κάνουν ωτο στόπ στην εθνική οδό με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.


Πηγή : radio 936