Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών έρχονται μαζί με τον εργολάβο των σκουπιδιών

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 30%!

Ένα ξεγυρισμένο χαράτσι περιμένει τους δημότες της Καλαμάτας αλλά και όλους τους Πελοποννήσιους, με την έλευση δεύτερου εξαμήνου του 2014. Η ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας των σκουπιδιών φέρνει υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου τώρα διαπιστώνει ότι το βάρος για τους δημότες θα είναι αφόρητο…

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έλεγε ότι στηρίζει το διαγωνισμό της Περιφέρειας για την ανάθεση της ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Το ίδιο διάστημα ορισμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ιδίως το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» καλούσαν το δήμαρχο να αξιοποιήσει την υποδομή της πόλης, τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ), ώστε ο Δήμος να διαχειρίζεται ο ίδιος τα σκουπίδια του, με το χαμηλότερο κόστος και τον οικολογικότερο τρόπο, αντί να τα εκχωρήσει στον ιδιώτη της Περιφέρειας, με υψηλότερο κόστος προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του.

Χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας σε δηλώσεις που έκανε ανακοίνωσε ότι με τον ιδιώτη της Περιφέρειας κάθε τόνος σκουπιδιών θα στοιχίζει στο Δήμο περίπου 85 ευρώ, δηλαδή από 22 έως 25 ευρώ περισσότερα από όσα πληρώνει σήμερα για την απομάκρυνση των απορριμμάτων με σκουπιδοεργολάβο.

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο, ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να προσαρμοστεί στην τιμή των 85 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας, η οποία μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30%. Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε αύξηση των τελών σε αυτό το επίπεδο» διότι δεν υπάρχουν τέτοιες οικονομικές δυνατότητες από τους δημότες και ως λύση πρότεινε την κάλυψη ενός μέρους αυτών των εξόδων από το κράτος. Σε δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι το θέμα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα σχολίασε ότι ο δήμαρχος όφειλε το έχει θέσει προς συζήτηση όχι μόνο στο Σώμα αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ως πρόεδρός της, δεδομένου ότι όλοι οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο ο Σταμάτης Μπεχράκης δήλωσε ότι στην πρότασή του για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος, έβαλε τυπικές προϋποθέσεις και ειδικότερα τον κάλεσε να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με τόσες υπογραφές δημοτικών συμβούλων όσες ορίζει η νομοθεσία.

Ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο να αποφεύγεται η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος και να «παραδίδεται αμαχητί» ο Δήμος στην Περιφέρεια και την ανάδοχο της διαχείρισης των σκουπιδιών, δεδομένου, όπως τόνισε, ότι οι Δήμοι θα είναι δεσμευμένοι απέναντι στον ιδιώτη της Περιφέρειας για τα σκουπίδια επί 28 χρόνια, γιατί τόση είναι η διάρκεια της σύμβασης. Επιπλέον δε παρατήρησε ότι αυτή η σύμβαση της Περιφέρειας εξασφαλίζει με τόσο απόλυτο τα συμφέροντα της αναδόχου ώστε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό»…

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal