Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ξεσηκωμός για το Προεδρικό Διάταγμα του Περιφερειακού Πάρκου Καϊάφα

Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και κατοικιών για το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη δημιουργία «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου» με σκοπό την προστασία της περιοχής και κυρίως της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta από τις ανθρώπινες ενέργειες. Αρκετές είναι οι φωλιές του προστατευόμενου είδους χελώνας κατά μήκος της παραλιακής γραμμής, σύμφωνα όμως με μαρτυρίες περιοίκων, πολλές απ’ αυτές αποτελούν δημιούργημα ανθρώπου και συγκεκριμένα των μελών της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Αρχέλων», οι οποίοι έχουν συλληφθεί «επ’ αυτοφώρω» αρκετές φορές να δημιουργούν ίχνη χελώνας με τα χέρια τους, μεταφέροντας αυγά από την μία φωλιά στην άλλη. Οι κάτοικοι ερευνώντας το θέμα ανακάλυψαν ότι υπάρχουν φωλιές που περιέχουν 8-10 αυγά.

Με δεδομένο ότι η κάθε θαλάσσια χελώνα γεννάει περίπου 200 αυγά είναι αδύνατον οι φωλιές που περιέχουν 10 αυγά να είναι πραγματικές. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι μέχρι πέρυσι οι φωλιές που υπήρχαν στην παραλιακή ζώνη ήταν πολύ λιγότερες και ξαφνικά φέτος, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, εμφανίστηκαν εκατοντάδες φωλιές χελωνών. Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία από ανθρώπινες επεμβάσεις και δραστηριότητες, η διατήρηση της φύσης των χερσαίων και θαλάσσιων τμημάτων των Θινών και του παραλιακού Δάσους Ζαχάρως, της Λίμνης του Καϊάφα, της Στροφυλιάς, του Κακοβατου και της θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, οι οποίες διακρίνονται για τη βιολογική, οικολογική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία με το χαρακτηρισμό τους ως Περιφερειακό Πάρκο.

Ούτε ένας, ούτε δύο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην παραλιακή ζώνη, έκτασης περίπου 70 χιλιομέτρων. Μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους τυχερούς εξαιτίας της ιδιοκτησίας σε παραλιακή περιοχή, τώρα όμως έχουν φτάσει στο σημείο να αγωνιούν για το αν θα μπορούν σε λίγο καιρό να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τον Ηλία Πέτση, ιδιοκτήτη οικοπέδου στην παραλία του Γιαννιτσοχωρίου, «έχω οικόπεδο 30 στρεμμάτων και στο άμεσο μέλλον σκοπεύω να εκμεταλλευτώ την περιουσία μου και να “ξεφύγω” επιτέλους από τα θερμοκήπια. Οι βασικές προδιαγραφές για να ασχοληθεί κάποιος με τον τουρισμό υπάρχουν, που σημαίνει ότι εάν χαρακτηριστεί η περιοχή μας Περιφερειακό Πάρκο, οι εκτάσεις μας δεν θα μπορούν αξιοποιηθούν».

Όπως τόνισε η Δημοτική Αρχή Ζαχάρως, «το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έχει φτιαχτεί καθ’ υπόδειξη της κ. Μπιρμπίλη, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ μετατρέπει την παραθαλάσσια περιοχή σε νεκρά ζώνη. Πριν δύο μήνες περίπου, ένας γνωστός Έλληνας επενδυτής έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να δημιουργήσει 60 μονοκατοικίες πολυτελείας, συνταγή δοκιμασμένη και απολύτως επιτυχημένη στην Αντίπαρο. Κάτι τέτοιο θα αναδείκνυε την περιοχή μας και ο τουρισμός θα αυξανόταν κατά πολύ. Η υπόθεσή του όμως δεν προχώρησε. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, δεν θα μας το υποδείξει η ΜΚΟ "Αρχέλων".

Επιδιώκουμε να πάρουν οι ΟΤΑ την κατάσταση στα χέρια τους, έχουμε την δυνατότητα, όπως και τόσα χρόνια τώρα, να προστατεύσουμε τη θαλάσσια χελώνα. »Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αναλάβει αυτό η ΜΚΟ “Αρχέλων” και φυσικά δεν είναι απαραίτητα τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Σε συνεργασία με τους μελετητές και τους πανεπιστημιακούς αναζητούμε λύση προκειμένου από τη μία να προστατευθεί η χελώνα και από την άλλη να έρθει η ανάπτυξη στον τόπο μας».


Πηγή : radio 936