Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Έτοιμο να λειτουργήσει το αιολικό πάρκο στην Πύλο

Σε λειτουργία ετοιμάζεται να τεθεί σε λίγες ημέρες, στη θέση «Άγιος Νικόλαος» του Δήμου Πύλου – Νέστορος, το πρώτο αιολικό πάρκο της Μεσσηνίας με 8 ανεμογεννήτριες, αντί των 18 αρχικώς προβλεπόμενων, δυναμικότητας 6,8 MW. Το πάρκο είναι της εταιρείας «Ενεργειακή Πύλου – Μεθώνης Α.Ε.» και, σύμφωνα με όσα αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος, θα γίνει ανάκληση αποφάσεων των Δ.Σ. Μεθώνης και Πύλου του 2006 και του 2007, αντίστοιχα, αλλά και θα κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας δήλωση παραίτησης από την αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί το 2009 και την αίτηση αναστολής του τέως Δήμου Πύλου το 2009.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Παν. Καρβέλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ τέθηκε σε ισχύ μετά την έκδοση των αδειών του έργου και, συνεπώς, δεν εφαρμόζεται επ’ αυτού. Το έργο στο σύνολό του κρίθηκε ad hoc από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2004 που, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής έλαβε θετική απόφαση, άρα έχει εξετασθεί πλήρως η συμβατότητα του έργου με τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Η περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου δε βρίσκεται σε NATURA 2000 και επιπλέον η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εξετάζει αναλυτικά τη μη ύπαρξη επιπτώσεων του έργου στη γειτνιάζουσα περιοχή NATURA 2000, στον περιορισμένο αριθμό ατόμων αγρίων πτηνών και στο καταφύγιο θηραμάτων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης ανέφερε:

«Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρισκόμαστε προ τετελεσμένου γεγονότος και ο Δήμος διαφαίνεται ότι έχει συμφέρον από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στους δημότες, στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Από την εν λόγω εγκατάσταση θα προκύψουν οφέλη για το Δήμο και τους δημότες». Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, δεδομένου ότι η σύμβουλος Σοφία Αποστολοπούλου τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας αλλά από το κράτος και καταψήφισε.


Πηγή : pylos news