Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Διαβάστε το επίσημο πρακτικό του Δ.Σ. Τριφυλίας για την συνεδρίαση της Ελαίας

TI ANAΦΕΡΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ

Ο Πρόεδρος εισάγοντας το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έδωσε το λόγο στον εισηγητή του θέματος από τους 18 αιτήσαντες Δημοτικούς Συμβούλους κ. Πετρόπουλο, οποίος είπε :

Πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι φίλοι και φίλες. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η σύγκλιση αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να την κάνουμε να ξεπεράσει τα όρια που θέτει ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή εδώ δεν είμαστε ούτε δικαστήριο να κρίνουμε ζητήματα όπως κυριότητες, νομιμότητες κλπ., ούτε είμαστε οι αρμόδιοι φορείς του Ελληνικού Κράτους που θα αποφασίσουμε για τη νομιμότητα ή όχι του θέματος που θα συζητήσουμε , δηλαδή αυτής της δραστηριότητας που θέλει να αναπτύξει η ΝΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ. Επειδή από όσες συζητήσεις έχουν γίνει σχετικά με το θέμα, έχουμε διαπιστώσει ότι ποτέ δεν μπήκε το θέμα στη βάση την ουσιαστική, δηλαδή θα κάνω μία μικρή εισαγωγή, πάρα πολύ περιληπτική. Η οποιαδήποτε απειλή υπάρχει αυτή τη στιγμή κατά του Ελληνικού Δημοσίου του Ελληνικού Κράτους, προέρχεται από το Natura 2000 και κυρίως από τις ενέργειες της συγκεκριμένης εταιρείας που ξεκίνησαν το 2011 με τη μορφή, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της διανοίξεως δρόμων. Έτσι λοιπόν εγέρθη ένα ζήτημα το οποίο αφορά κι εμάς στην τοπική κοινωνία.

Κι έχει έρθει σαν συζήτηση αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά πάντα σε λάθος βάση. Όχι άχρηστη βάση, σαφώς και είναι πολύ χρήσιμο να συζητήσουμε κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι ποια είναι τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να πάρουμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να τα πάρουμε με μεγάλη καθυστέρηση χρονική για το Natura 2000, σαφώς και είναι χρήσιμο. Αλλά και πολύ χρήσιμο επίσης είναι να υπάρξει και η συνδιάσκεψη με τους φορείς του Υπουργείου για να δούμε κι αυτοί πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό. Όλα αυτά έχουνε μια λογική. Αλλά όμως η ουσία του προβλήματος είναι άλλη και δεν την έχουμε κοιτάξει στα μάτια. Και δυστυχώς υπάρχει μία μεγάλη παραπληροφόρηση, για το τι πρόκειται να γίνει μέσα στα όρια της πολιτικής μας ευθύνης. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Μιλάμε για πολιτικό συμβούλιο, πολιτικό όργανο είμαστε και πολιτικά θα τοποθετηθούμε. Σαφώς ορισμένοι από εμάς και ο υποφαινόμενος, έχω και νομική άποψη. Και αν ζητηθεί η άποψή μου, θα την καταθέσω τη νομική μου άποψη, προς ενημέρωση. Αλλά κυρίαρχα ζητώ και ζητούμε οι υπογράφοντες : 1ον ενημέρωση και 2ον λήψη πολιτικής απόφασης κι εδώ πλέον ερχόμαστε πολύ συγκεκριμένα και οι τρεις παρατάξεις, αποτελούμε μέλη τριών παρατάξεων που πριν από τρία χρόνια πάλεψαν για να κερδίσουν τις εκλογές. Και είχαμε σαν επικεφαλίδα ο καθένας από την πλευρά του διάφορα πολύ ωραία σλόγκαν περί ισόρροπης ανάπτυξης η μία πλευρά, περί προστασίας του περιβάλλοντος η άλλη και τέλος πάντων, όλοι συμφωνούσαμε.

Εκτιμώ λοιπόν ότι τώρα μπαίνει ένα θέμα ουσιαστικό στο οποίο θα πρέπει να έχουμε άποψη. Εσείς κ. Δήμαρχε κερδίσατε τις εκλογές, εσείς σύρετε το χορό κι εσείς πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε δύο πράγματα. Όταν μιλάμε για το θέμα αυτό και χρησιμοποιείτε τον όρο «ερημοποίηση» εννοείτε ότι εάν δεν υλοποιηθεί αυτή η οικοδομική δραστηριότητα, εάν δεν χτιστούν τα 50 αυτά σπίτια στο σημείο που πάνε να χτιστούν, θα ερημοποιηθεί η περιοχή ; Να είστε ξεκάθαρος παρακαλώ πολύ, γιατί αυτό καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε. Επίσης μιλάτε και λέτε ότι η προμετωπίδα του Δημάρχου είναι ότι ναι, στις ήπιας μορφής επενδύσεις με προστασία στη νομιμότητα και το περιβάλλον. Με τήρηση της νομιμότητας και προστασία στο περιβάλλον. Εσείς λοιπόν πρώτος μετά από την εισήγηση, θα πρέπει να πείτε τι σκέφτεστε. Να μας πείτε όταν λέτε αυτό, εννοείτε ότι η συγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα που κατά την άποψή μου απειλείται να λάβει χώρα, εντάσσεται μέσα στη δική σας έννοια της ήπιας ανάπτυξης που προστατεύει το περιβάλλον; Και μετά σαφώς να τοποθετηθούμε κι εμείς. Για μας λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Ότι αυτή πέραν από προβλήματα νομιμότητος, δεν τα βάζω εγώ προσωπικά γιατί δεν είμαι αρμόδιο όργανο, αλλά ξεκάθαρα όμως πολιτικά σε μένα μπαίνει το ερώτημα , έτσι εγώ οραματιζόμουν όταν εγώ συμμετείχα στο συνδυασμό μου που πάλεψε για τις εκλογές να αναπτυχθεί η περιοχή; Και για σας το ίδιο αγαπητοί συνάδελφοι. Για μένα η απάντηση είναι συγκεκριμένη γιατί πρόλαβα κι ενημερώθηκα.

Είναι τελείως αντίθετη η έννοια της ανάπτυξης για μένα. Σαφώς εγώ δεν μπορώ να θεωρήσω ότι αυτό θα προσφέρει ανάπτυξη. Και για να μην μπω στον πειρασμό της ανάλυσης της νομιμότητας ή του Natura ή της αιτιολογημένης γνώμης, θα πω μονάχα τα εξής αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, φίλοι, φίλες. Την τελευταία δεκαετία από τη Ζαχάρω μέχρι την Κυπαρισσία έχουν κτιστεί 3.000 παραθεριστικές κατοικίες. Πολλές από αυτές, για να μην πω πάνω από 1.500 είναι πολυτελέστατες βίλες με πισίνες, με, με, με… περίπου στα στάνταρ που πάει να γίνει αυτή η κατασκευή, καλείστε λοιπόν σαν πολιτικά όργανα του Δήμου να τοποθετηθείτε απέναντι στο λαό και να πείτε ότι, και θα πρέπει να απαντήσετε αυτές οι 3.000 κατοικίες τα δέκα τελευταία χρόνια, είδατε να προσφέρουν κάποια ανάπτυξη συγκεκριμένη, έγινε ο Δήμος Τριφυλίας προορισμός για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, τουριστικός ; Αν όχι, γιατί όχι είναι η απάντηση, πως μπορεί να σας πείσει εσάς κάποιος ότι αυτά το 50 σπίτια που πρόκειται να κτιστούν και δεν βάζω θέματα Natura. Ας πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πως αυτά τα 50 σπίτια εξασφαλίζουν την ανάπτυξη; Το ισόρροπη είναι δικό σας σύνθημα. Κι επίσης το ζήτημα του περιβάλλοντος. Πάλι να βγω μέσα από τη Δαμόκλεια σπάθη, γιατί εκεί πραγματικά είμαστε υπέρ της λήψης ήπιων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος σε καμία περίπτωση αυτά που ζητάει η αιτιολογημένη γνώμη. Εκεί είμαστε όλοι αλληλέγγυοι επίσης. Όχι στην απαγόρευση δόμησης αλλά, αυτές οι συγκεκριμένες κατοικίες στο σημείο που θα κτιστούν καλούμεθα να απαντήσουμε , μπορούν να συνδυαστούν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του κάλλους του συγκεκριμένου, της συγκεκριμένης περιοχής; Η δικιά μου η απάντηση είναι όχι και είναι ξεκάθαρη. Πολιτική απάντηση και είναι ξεκάθαρη. Ούτε ανάπτυξη μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, ούτε προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να ξέρουμε και τι λέμε. Τι λέμε εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι του Δήμου Τριφυλίας, γιατί είναι πολύ πιθανό στα «Αρμόδια Αυτιά» να πηγαίνει μία λανθασμένη άποψη για το τι θέλουμε και τι ζητούμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αυτά λοιπόν είναι τα κυρίαρχα θέματα στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούμε μετά από την ενημέρωση και παρακαλώ κ. Δήμαρχε εξηγείστε μας ερημοποίηση τι σημαίνει, θα υπάρξει ερημοποίηση αν δεν χτίσει η ΚΟΤΙΝΟΣ 50 κατοικίες; Και όταν λέτε ήπια ανάπτυξη με προστασία στο περιβάλλον και εντός της νομιμότητας, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εντάσσεται στην κατηγορία αυτή ; Από εσάς περιμένω να ακούσω την τοποθέτηση σας. Στη συνέχεια ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά την οποία έλαβαν το λόγο ο κ. Δήμαρχος, ο νομικός και η τεχνικός σύμβουλος της εταιρίας ΝΕΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ, ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Τριφυλίας, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Πετράκος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Δράκος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γόντικας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Νικολάκου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής. Τέλος ο Πρόεδρος κάλεσε το Σώμα και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων να ψηφίσουν για το αν αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, είναι σύμφωνη με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Πετρόπουλου κι έλαβε υπόψη του τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ψήφισε ως εξής :

20 Ψήφισαν για την πιο πάνω επένδυση : Όχι δεν συνάδει

2 ψήφισαν λευκό

H Απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 81/2013


Πηγή : kyparissiotis