Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκε το διήμερο λαχανοκομίας στην Τριφυλία

Ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα και ολοκληρώθηκε χθες το διήμερο λαχανοκομίας που διοργάνωσε στην περιοχή της Τριφυλίας η εταιρεία σπόρων και σπορόφυτων Agris AE. Η περιοχή, όπως τονίστηκε, αποτελεί ένα από τα σημαντικά κέντρα λαχανικών της χώρας μας με όλες τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Θεολόγος Κουφάκης που στην εκδήλωση της Πέμπτης στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης" στην Κυπαρισσία μίλησε για τα νέα προϊόντα και τις νέες τεχνικές, μας επισήμανε: «Η εταιρεία μας με αρχή την εγκατάσταση που φτιάξαμε στην Τερψιθέα, που είναι ένας πειραματικός σταθμός και κέντρο αξιολόγησης ποικιλιών ντομάτας και καρπουζιού, και με βάση την συνεργασία που έχουμε με το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διοργανώσαμε αυτή την διημερίδα. Για εμάς η Τριφυλία είναι η πιο αναπτυσσόμενη περιοχή λαχανοκομίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ηρθαμε στην περιοχή, επενδύουμε και θα επενδύσουμε και άλλο τα επόμενα χρόνια γιατί είναι μια περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη και εξαγωγικό χαρακτήρα».

Για τις ιώσεις και τα μέτρα προστασίας μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλαος Κατής ο οποίος σημείωσε στην "Ε": «Στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε με την Agris στην παραγωγή σποροφύτων χωρίς φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, γίνεται αυτή η διάλεξη. Στόχος μας είναι να βελτιωθεί η φυτοπροστασία και να έχουμε ένα καλύτερο προϊόν στην αγορά. Η περιοχή της Τριφυλίας είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές και νομίζω ότι το μέλλον -ιδιαίτερα στις μέρες της κρίσης που περνούμε τώρα- είναι δικό της και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Για τις μυκητολογικές ασθένειες στις ντομάτες και τα μέτρα αντιμετώπισης μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Καραογλανίδης ο όποιος μας επισήμανε: «Η αίσθησή μου για την περιοχή της Τριφυλίας είναι ότι είναι από τις πιο δυναμικές περιοχές της λαχανοκομίας, με καλλιέργειες όπως οι ντομάτες και το πρώιμο καρπούζι. Επίσης θεωρώ ότι είναι μια περιοχή με πολλές προοπτικές στον τομέα αυτό».

Τέλος ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος που μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της λαχανοκομίας στην Τριφυλία σημείωσε: «Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του ιδιωτικού τομέα και η παρέμβασή του σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής. Με την εγκατάσταση εδώ μονάδων που παράγουν τεχνογνωσία, κάνουν έρευνα και να διαθέτουν χώρους επισκέψιμους για τους παραγωγούς, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Από την άλλη μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μαζί μας εξαιρετικούς καθηγητές. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ενδιαφέρον ειδικά με την δυναμική που έχει αναπτύξει η περιοχή μας. Αρκεί να δώσω δύο στοιχεία για το εξαγωγικό ενδιαφέρον από τα θερμοκήπια. Εχουμε εξάγει περισσότερους από χίλιους τόνους αγγούρια και 200 ντομάτας και επίσης έχουμε περίπου 100 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων που ξεπερνούν τα 25 εκ. ευρώ».

Να σημειώσουμε ότι η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με χαιρετισμό του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, που είπε ότι κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον στρατηγικό άξονα για την περιοχή που είναι ο αγροτικός, είναι ευπρόσδεκτη.


Πηγή : eleutheria online