Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Έλεγχοι αγοράς ενόψει εορτών στη Μεσσηνια


Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι έλεγχοι που διενεργεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ενταντικοποιούνται, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Υγιεινής και Ανάπτυξης) στα Σφαγεία, Κρεοπωλεία, Αρτο-ζαχαροπλαστεία, Σούπερ Μάρκετ, Πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, παιδικών ειδών, παιχνιδιών, χριστουγεννιάτικων ειδών κ.λ.π.
Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ειδικά
αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προτρέπει τους καταναλωτές να προτιμούν και να στηρίζουν την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα και τους υπενθυμίζει τις παρακάτω βασικές συμβουλές για την πραγματοποίηση των αγορών τους:
Να πραγματοποιούν τις αγορές τους από νόμιμα σημεία πώλησης. Αγορές από περιστασιακούς πωλητές ή δήθεν παραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας.
Να κάνουν έρευνα αγοράς και να προσέχουν τη σχέση ποιότητας και τιμής, ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές αγορές.
Να ελέγχουν εάν η τιμή του προϊόντος στο ράφι είναι ίδια με την τιμή που θα πληρώσουν στο ταμείο. Να παίρνουν απόδειξη πληρωμής και να εξετάζουν τις αποδείξεις και ειδικότερα τα ποσά, σε περίπτωση προσφορών.
Να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες ή τις πινακίδες και να προσέχουν τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης των προϊόντων.
Στα είδη ζωικής και φυτικής προέλευσης να προσέχουν την προέλευσή τους.
Να αγοράζουν κρεατικά και πουλερικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή σε προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
Στην αγορά παιχνιδιών, να προσέχουν ιδιαίτερα την καταλληλότητα για την ηλικία του παιδιού, την ένδειξη CE και να διαβάζουν με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πηγή : kyparissia-news