Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Εντυπωσιασμέμνος από την παραγωγή της Τριφυλίας έμεινε ο Αργυράκης

Την περιοχή της Τριφυλίας επισκέφθηκε χθές ο νέος αντιπεριφερειάχης Μεσσηνίας ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλο για την πορεία των διαφόρων προγραμμάτων που υλοποιούνται στην περιοχή (σχέδια βελτίωσης, νέοι γεωργοί, βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία κ.α.) και για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Στην συνέχεια ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Διευθυντή και στελέχη της υπηρεσίας, επισκέφθηκαν πρότυπες θερμοκηπιακές μονάδες και τη νεοσύστατη ομάδα παραγωγών κηπευτικών «Τριφυλία» και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Γιώργος Αλεξανδρόπουλο για τους στόχους της ομάδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης ενημερώθηκε για την πορεία των εξαγωγών των κηπευτικών και διαπίστωσε ότι ο ρυθμός εξαγωγής βαίνει αυξανόμενος κυρίως προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια (Βουλγαρία - Ρουμανία) όπου η περιοχή και η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, λόγω ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η οργάνωση των μονάδων, και στο κομμάτι της παραγωγής αγροτικών προϊόντων αλλά και στο κομμάτι της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, όπου η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι νέοι τρόποι παραγωγής αλλά και τα μέτρα υγιεινής εξασφαλίζουν την ποιότητα και φυτοϋγεία των νεαρών φυταρίων.

Ο κος Αργυράκης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι έμεινε εντυπωσιασμένος από τις επισκέψεις σε επιχειρήσεις παραγωγής και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων και τις εγκαταστάσεις της Ομάδας Παραγωγών και τόνισε: εκτός από την Ελλάδα της μιζέριας, της γκρίνιας και της αρπαχτής, υπάρχει και η Ελλάδα της ανάπτυξης και της παραγωγής. Στην Τριφυλία, σ’ αυτό το ευλογημένο κομμάτι της μεσσηνιακής γης, συνυπάρχουν τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία όλοι λέμε ότι θα βασιστεί η ανάπτυξη και είναι ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες – οικονομικά που περνά η χώρα μας – μέσα σ’ έναν δύσκολο τραπεζικό δανεισμό, που δυστυχώς δεν υπάρχει και δεν είναι προσιτός στους αγρότες καλλιεργητές, μέσα σ΄ένα σύστημα όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα γύρω από τις ελληνοποιήσεις, με το πρόβλημα που υπάρχει από το υψηλό κόστος παραγωγής κ.λ.π. παράγεται ένα έργο τεράστιο στην περιοχή και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης που παράγουν ίδια προϊόντα.

Ο κ. Αργυράκης σημείωσε πως θεώρησε υποχρέωσή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να έχει συνάντηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, ένα έμπειρο πολιτικό και αυτοδιοικητικό στέλεχος και φίλο από τα παλιά, με μια πορεία καθαρή, διαυγή και προσφοράς, με τον οποίο θα έχουν στενή συνεργασία. Επίσης αναφέρθηκε σε έργα της περιοχής όπως το πολύπαθο λιμάνι της Κυπαρισσίας, για το οποίο έχει συνταχθεί η μελέτη της αποκατάστασης ύψους 2,3 ευρώ και βρίσκεται στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για ένταξη, ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να δημοπρατηθεί. Ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού μήκους 12 χλμ με νέα χάραξη, έργο ημιτελές το οποίο για να ολοκληρωθεί έχει προϋπολογισμό 10.35 ευρώ και με ενέργειες του Περιφερειάρχη ξεμπλόκαρε και οδεύει γρήγορα προς επαναχρηματοδότηση στις αρχές του καλοκαιριού. Ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα που είναι δημοτικό έργο έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία οριστικής ένταξης με προϋπολογισμό 2.750.000 ευρώ.

Το Φιλιατρινό φράγμα προϋπολογισμού 35,3 εκ ευρώ που έχει σταματήσει ο πρώτος ΑΠΕ είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2013 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγκρίθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, ο εργολάβος όμως έκανε αίτηση διακοπής και διάλυσης της εργολαβίας. Έπειτα από επαφές ο εργολάβος έκανε άρση της διάλυσης της εργολαβίας και ευελπιστούμε και βάσιμα αισιοδοξούμε ότι το έργο θα συνεχιστεί. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι προϋπολογισμού 21,2 εκ ευρώ έχει προταθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης και στις αρχές καλοκαιριού θα δημοπρατηθεί. Το ίδιο ισχύει και για την παράκαμψη Φιλιατρών προϋπολογισμού 10 εκ ευρώ. Το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης προϋπολογισμού 8 εκ ευρώ για το οποίο από τις αρχές Μάρτη έχει υποβληθεί ο φάκελος στο ΕΣΠΑ ΕΠΑΛ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε σε πλειάδα μικρών και μεγαλύτερων παρεμβάσεων και έργων στην περιοχή της Τριφυλίας που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε 3 video απο την περιοδεία Αργυράκη στην Τριφυλία.


Πηγή : filiatra news