Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το έθιμο των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας

Λαμπαδηφορίες Σιδηροκάστρου Τριφυλίας Μεσσηνίας. Ένα έθιμο που τιμά τους ήρωες του 1821 και η έναρξή του χρονολογείται κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ίσως και λίγο νωρίτερα.

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε και αυτή τη χρονιά το έθιμο των λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας, που τηρεί την Παράδοση και τιμά τους ήρωες του 1821. Το έθιμο διοργανώθηκε από τον ακούραστο πρόεδρο της Κοινότητας Πάνο Μητρόπουλο, τους κατοίκους του χωριού, ιδιαίτερα τις γυναίκες, και τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας.

Την έναρξη έκανε ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών, με την πρόεδρο Μαρία Κ. Λιακάκη και τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και με τη συμμετοχή της καθηγήτριας κας Δήμητρας Μπακούρου και μαθητών, οι οποίοι κατέφθασαν με τυμπανοκρουσίες στο προαύλιο του περικαλλή ναού του Αγίου Νικολάου Σιδηροκάστρου, και αφού απήγγειλαν επαναστατικά άσματα, παρέδωσαν τη φλόγα στους τοπικούς άρχοντες, στον Πρόεδρο κ. Πάνο Μητρόπουλο, στον δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Κωνσταντίνο Κόλια και στον αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Φιλντίση. Οι λαμπαδηφόροι, τραγουδώντας επαναστατικά άσματα, περιδιάβηκαν τα σοκάκια του χωριού. Το σκηνικό ήταν απερίγραπτο. Το φως από τις δάδες φώτιζε το σκοτάδι, οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα και ακούγονταν παντού κανονιές από τα κανόνια του Κάστρου. Οι τρείς ομάδες λαμπαδηφόρων κατέληξαν στην κεντρική αγορά του χωριού. Εκεί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και στη συνέχεια, όπως ορίζει το έθιμο, χόρεψαν γύρω από τη φωτιά, τραγουδώντας χωρίς μικρόφωνο και μουσική, το τραγούδι των Κολοκοτρωναίων. Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Πρόεδρος Κοινότητας Σιδηροκάστρου κ. Πάνος Μητρόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά του δήμου, κα Βιβή Παντελάκη και η πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών κα Μαρία Κ. Λιακάκη.

Τη σκυτάλη πήρε το χορευτικό συγκρότημα από τη Ζαχάρω και την Κυπαρισσία «ΕΝ ΧΟΡΩ». Οι γυναίκες του χωριού φρόντισαν για το φίλεμα των καλεσμένων μας με νηστίσιμα φαγητά και άφθονο κρασί! Την εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου από την Τριφυλία και ολόκληρη τη Μεσσηνία. Για την αποφυγή παραλείψεων, αναφέρουμε γενικά ότι παρευρέθησαν νυν αντιδήμαρχοι Τριφυλίας και δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, η Ομοσπονδία Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας με τον πρόεδρό της και τους προέδρους και τα μέλη Δ.Σ. των Τριφυλιακών συλλόγων, φίλοι που αγαπούν το χωριό μας! Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους διοργανωτές σε όλους τους συμμετέχοντες, που μας τίμησαν με την παρουσία τους! Και του χρόνου!


Πηγή : kopanaki news