Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Απολογίες 43 αγροτών της Τριφυλίας για τα εικονικά τιμολόγια

Οι απολογίες των 43 αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων, ξεκίνησαν την Παρασκευή, συνεχίστηκαν χθες και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Η υπόθεση απασχόλησε έντονα το 2012, όχι μόνο τη Μεσσηνία, αλλά το πανελλήνιο, καθώς η απάτη, όπως είχε υπολογισθεί από το ΣΔΟΕ, ξεπερνά τα 10 - 15.000.000 ευρώ.

Οι 43 αγρότες εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος, ενώ 3 άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στα οποία κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης.

Αρχές Απριλίου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων, θα οδηγηθεί άλλο ένα άτομο που είχε κεντρικό ρόλο.

Απολογίες

Το δεύτερο μέρος της υπόθεσης με τα εικονικά τιμολόγια βρίσκεται στο στάδιο της Ανάκρισης. Οι αγρότες που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ενώ κατά κύριο λόγο υποστηρίζουν πως δε γνώριζαν ότι χρησιμοποιούνταν το όνομά τους για την έκδοση των εικονικών τιμολογίων. Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι παρουσίασαν ψευδή γεγονότα για να προσπορίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου 2012, έπειτα από συνεργασία με τις αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε επιχείρηση. Το ΣΔΟΕ σταμάτησε αυτοκίνητο στην Κυπαρισσία και συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία.


Πηγή : radio 936