Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η Μεσσηνία αποκτά δασικούς χάρτες

Το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και από το φθινόπωρο, η Μεσσηνία θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες και μαζί με τη Λακωνία θα είναι οι δύο πρώτοι νομοί που στο σύνολό τους θα αποκτήσουν δασικούς χάρτες. Ήδη ο ανάδοχος έχει παραδώσει το φυσικό αντικείμενο και έχουν ξεκινήσει οι διορθώσεις από κλιμάκια, διαδικασία που έχει ακόμα προθεσμία 2,5 μηνών, ενώ μπορεί να ζητηθεί και παράταση λόγω της μεγάλης έκτασης του συγκεκριμένου έργου. Πάντως, μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα έχει γίνει η ανάρτηση και, όπως εκτίμησε ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος, για το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων που δε θα κατατεθούν ενστάσεις, θα προχωρήσει η κύρωση του δασικού χάρτη...

Σημειώνεται ότι στη Μεσσηνία κυρωμένους δασικούς χάρτες έχουν μόνο οι περιοχές Μεσσήνης, Ασπροχώματος, Σπερχογείας και Αντικαλάμου.

3 εκατ. στρέμματα

Στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένους τους δασικούς χάρτες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ξεκαθαρισθούν όλες οι μεγάλες εκτάσεις και θα πάψει να υφίσταται η σημερινή ταλαιπωρία, και για τους πολίτες και για τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για τη Μεσσηνία, ο ανάδοχος εργολάβος έχει παραδώσει τους δασικούς χάρτες και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος για διορθώσεις. Σχετικά ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι έχουν παραδοθεί οι χάρτες για όλο το Νομό Μεσσηνίας και τρέχει αυτή τη στιγμή η τρίμηνη προθεσμία που προβλέπεται από το νόμο. Ωστόσο, θεωρείται πολύ μικρή, δεδομένης της έκτασης της Μεσσηνίας, που φτάνει τα 3 εκατομμύρια στρέμματα.

Κύρωση

Ειδικότερα, έχουν συγκροτηθεί συνεργεία που έχουν χρεωθεί αντίστοιχες περιοχές, καθώς γίνονται αυτοψίες σε πολλές περιοχές για τις απαραίτητες διορθώσεις. Τα συνεργεία προτείνουν τροποποιήσεις για την κατά το δυνατόν μείωση των σφαλμάτων στη θεώρηση των δασικών χαρτών. «Ότι θα έχουμε ενστάσεις μετά την ανάρτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι αδύνατον να μην έχουμε. Και αυτές θα οδηγηθούν στις επιτροπές επίλυσης των δασικών χαρτών. Είναι αλήθεια ότι, όπου υπάρξουν ενστάσεις, η διαδικασία της κύρωσης θα καθυστερήσει. Όπου δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα προχωρήσει κανονικά η κύρωση των δασικών χαρτών», εξήγησε ο διευθυντής Δασών.

Ο κ. Σωτηρόπουλος εκτίμησε ότι σε ποσοστό 70-80% της μεσσηνιακής επιφάνειας με την αρχική κύρωση θα έχει λυθεί το ζήτημα του χαρακτήρα των εκτάσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη


Πηγή : tharros news