Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πανσέληνος με Ελύτη στο αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

Θεωρείται ήδη ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά έργα πολιτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα και τα «αποκαλυπτήριά» του θα γίνουν στις 21 Αυγούστου. Το Ανοιχτό Θέατρο Μάνης, στο μαγευτικό Καμπινάρι της Πλάτσας, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά κάτω από το μαγευτικό φως της πανσελήνου, με μια εκδήλωση αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη…

Το μεσημέρι, στο καφέ-σνακ μπαρ «Έναστρον», στο Αρχοντικό Αβίας, οι εκπρόσωποι του Δήμου Δυτικής Μάνης και της επιτροπής λειτουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου, παρουσίασαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κυρίως όμως διαβεβαίωσαν ότι το έργο αυτό θα αποδώσει πολλαπλάσια από όσα έχει κοστίσει, θα καλλιεργήσει τον πολιτισμό που είναι προϋπόθεση της προόδου και θα διαφημίσει την περιοχή της Μάνης.

Για το έργο και την παράστασή με την οποία θα εγκαινιαστεί μίλησαν ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, μούσα του Οδυσσέα Ελύτη, η Καίτη Βαβαλέα, υπεύθυνη του Ηρώδειου, οι αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Αλευράς και Ντίνα Νικολάκου και ο πρόεδρος του «Διαζώματος», πρώην υπουργός Πολιτισμού και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος.

Για την εκδήλωση της 21ης Αυγούστου μίλησε κυρίως η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Όπως τόνισε, σκοπός είναι να περάσουν μέσα στο σώμα των θεατών ο λυρισμός και τα μηνύματα της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, με μέσο τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Μ’ ένα τριφύλλι φως», η μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, θα τραγουδήσουν οι Σπύρος Σακκάς και Άρτεμις Μπόγρη, στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος Κουρουπός, στο μαντολίνο η Βιβή Γκέκα, ενώ θα απαγγείλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Όπως τόνισαν όμως οι διοργανωτές, οι συντελεστές της εκδήλωσης δεν θα πληρωθούν και όλα τα χρήματα θα μπουν στο κουμπαρά του Δήμου Δυτικής Μάνης, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που απομένει και είναι αναγκαίο για την αποπεράτωση του έργου. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο Δημαρχείο της Καρδαμύλης και στα καταστήματα της Καρδαμύλης «Το Κάστρο», «Ξυδέας Γιάννης», «Ελιές», «Καλαμίτσι Hotel», στην Καλόγρια στο εστιατόριο Μπαλαχτάρη και στο «Πάραλος Café», στη Στούπα στο σούπερ μάρκετ Σαραντέα, στο café «Ραπτέας», στο «Λεύκτρον Hotel», στον Άγιο Νικόλαο στο σούπερ μάρκετ Σαραντέα και στην Πλάτσα στο καφενείο Μπαουκέα.

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιαννημάρας, τόνισε ότι τα εγκαίνια του Ανοιχτού Θεάτρου αποτελούν ένα γεγονός χαράς, διότι πρόκειται για ένα παλιό όνειρο του Παναγιώτη Παυλέα και του Μάκη Γιακουμή, που στη συνέχεια έγινε όραμα του Σταύρου Μπένου και της Αγγελικής Κελεπούρη, οι οποίοι και μετέδωσαν το όραμά τους στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Γιάννη Μαραμπέα, που το έβαλε σε πορεία υλοποίησης. Μάλιστα ο δήμαρχος τόνισε ότι «ψυχή της προσπάθειας» είναι ο Σταύρος Μπένος. Επεσήμανε ότι πρόκειται για αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Μάνου Πετράκη. Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου τόνισε ότι είναι τιμή για τον Γιώργο Κουρουπό και την ίδια να ξεκινάει η λειτουργία αυτού του θεάτρου με τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η Καίτη Βαβαλέα μίλησε για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι το θέατρο πρέπει να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο γιατί «της Μάνης της πρέπει το καλύτερο». Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή της Μάνης.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του θα είναι αμέριστη. Ο Σταύρος Μπένος συνεχάρη την προηγούμενη και τη σημερινή δημοτική αρχή που κατάφεραν να φτάσουν το έργο στο σημείο που βρίσκεται, τονίζοντας ότι ανέβαλαν ένα οικονομικό βάρος αναντίστοιχο των δυνατοτήτων τους ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αντεπεξέλθει.

Πρόσθεσε ότι ως έργο είναι ισότιμο, τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως, του αρχαίου θεάτρου στην Αρχαία Μεσσήνη και επέμεινε ότι είναι ίσως το σπουδαιότερο σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο πολιτισμού στην Ελλάδα. Τέλος, κάλεσε όλον τον κόσμο, πρωτίστως τους Μανιάτες, να ζήσουν τη μυσταγωγία που θα λάβει χώρο στο Ανοιχτό Θέατρο Μάνης στις 21 Αυγούστου.

Ο Σταύρος Μπένος με το δήμαρχο και τη θεματική αντιπεριφειάρχη απάντησαν και σε ενστάσεις που υπάρχουν για το κόστος και το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου. Όπως τόνισαν, ο πολιτισμός είναι το πρώτιστο αγαθό για τους πολίτες, ιδίως σε εποχές σαν αυτή που διανύουμε τώρα και ως εκ τούτου η ανταποδοτικότητα τέτοιων έργων είναι πολλαπλάσια του κόστους τους. Μάλιστα ο κ. Γιαννημάρας αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σημειώνοντας ότι όταν ξεκίνησε στο Κάστρο υπήρχαν 70-80 θεατές των παρατάσεων και τώρα τα εισιτήρια εξαντλούνται πριν ακόμη ξεκινήσουν οι παραστάσεις, κυρίως όμως εξασφαλίζεται μια διεθνής διαφήμιση της Καλαμάτας.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal