Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Τιμήθηκε στην Καρδαμύλη η επέτειος εξέγερσης των Μανιατών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της εξέγερσης των Μανιατών το 1821 από τους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Μάνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες από την Καρδαμύλη, όπου στις 2.00 μετά το μεσημέρι, προ του Ηρώου της πλατείας, παρατάχθηκαν οι σημαίες σχολείων και συλλόγων.

Στις 2.25 έφθασε η σημαία των Μανιατών και ακολούθησε η έπαρσή της. Λίγο αργότερα έφθασαν οι μαντατοφόροι, από την έδρα του Πετρόμπεη, με το μήνυμα της έναρξης του Αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ’21, κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21, και η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους, με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών, μελών του Συλλόγου Νεδουσαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της κα Ευτυχίας Δημητρακοπούλου, με τη σκηνοθεσία να ανήκει στον Β. Φλώρο. Οι εκδηλώσεις στο Δήμο Δυτικής Μάνης ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο, ενώ συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα στο Γύθειο της Ανατολικής Μάνης, και σήμερα και αύριο στην Αρεόπολη.


Πηγή : kalamata news