Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Καταρρέει και ο παλιός προσήνεμος μόλος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας …

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Σταματημό δεν έχουν, όπως αποδεικνύεται, τα προβλήματα στο λιμάνι Κυπαρισσίας, που βαίνει ολοταχώς προς ολοκληρωτική καταστροφή, αφού καταρρέει και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που επί δεκαετίες παρέμενε όρθιο, αντέχοντας τη λυσσαλέα μανία των κυμάτων! Τμήμα του προσήνεμου μόλου, στο σημείο που αυτός ενωνόταν με τον καινούριο και εδώ και μήνες έχει καταρρεύσει, έχει πάρει πολύ επικίνδυνη κλίση και η κατάρρευσή του δε θα αργήσει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα για την προστασία του. Με το χθεσινό κυματισμό, που δεν είχε δα και τόσο μεγάλη ένταση, το τμήμα αυτό αποκολλήθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ έχει σπάσει και η βάση του, καθώς και τμήμα της εσωτερικής πλευράς του τοιχίου. Για τα προβλήματα και τις κακοτεχνίες στο λιμάνι της Κυπαρισσίας πολλά έχουν γραφεί και πολύ περισσότερα έχουν ειπωθεί από την εποχή, ακόμη, που ξεκίνησε η πρώτη εργολαβία.

Το έργο άρχισε στραβά! Κακοτεχνίες, προβλήματα, ελλείψεις, αναφορές, παρεμβάσεις, αποφάσεις, αλλά μάταια! Ουδείς συγκινήθηκε από τους αρμόδιους και ουδείς παρενέβη. Ξεκίνησε και η δεύτερη εργολαβία. Πάλι κακοτεχνίες και λάθη. Οι αλιείς από την πρώτη στιγμή φώναζαν. Από το Δήμο, κάποιοι φώναζαν, κάποιοι άλλοι αρέσκονταν σε βαρύγδουπες δηλώσεις και φωτογραφήσεις! Τα έργα τελείωσαν. Υποτίθεται ότι τελείωσαν και ολοκληρώθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει όλα όσα και όπως τα προέβλεπαν οι μελέτες. Ξανά φωνές από αλιείς, κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους. Κανένας αρμόδιος δεν άκουγε! Απρίλιος 2012 και με τον κυματισμό έσπασε η βάση τμήματος του νέου προσήνεμου μόλου. Οι αλιείς φώναζαν πως επειδή δεν προστατεύεται με ογκόλιθους το συγκεκριμένο τμήμα, καθώς και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, θα καταρρεύσουν! Κανένας αρμόδιος δε δείχνει να ενδιαφέρεται! Η κατάσταση, με τους κυματισμούς που ακολουθούν την άνοιξη, χειροτερεύει.

Γίνονται αυτοψίες και δηλώσεις για άμεση αποκατάσταση και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δίνει εντολή για μελέτη και βυθομέτρηση. Ο αντιδήμαρχος Έργων Παναγιώτης Τσίγγανος, σε δηλώσεις του την ημέρα της βυθομέτρησης στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Θ»:

«Πρέπει η λύση να είναι γρήγορη και άμεση. Εάν και ο φετινός χειμώνας περάσει με τα χαρακτηριστικά των περυσινών και των προπέρσινων χειμερινών περιόδων, δυστυχώς, φοβάμαι ότι του χρόνου το καλοκαίρι το σημείο που στεκόμαστε εδώ (σ.σ. το σημείο που ενώνεται ο παλιός με τον καινούριο προσήνεμο μώλο) ενδεχομένως να μην υπάρχει». Παρέμβαση άμεση δεν υπήρξε και το Δεκέμβριο του 2012 το τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου που ενωνόταν με τον παλιό «σπάει» σε τρία κομμάτια. Η αρχή του τέλους είχε ξεκινήσει. Σε κάθε θαλασσοταραχή, τα κομμάτια έπαιρναν ολοένα και μεγαλύτερη κλίση. Κι ενώ ξαναγίνονταν αυτοψίες, συσκέψεις και δηλώσεις, αλλά καμία παρέμβαση, στις αρχές του Μαρτίου του 2013 τα τρία κομμάτια του «σπασμένου» προσήνεμου μόλου κατέρρευσαν πλήρως και αποκολλήθηκε τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου! Επισκέψεις, αυτοψίες, δηλώσεις, εξαγγελίες, μελέτες. Ακόμα, τίποτα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει. Όλα αυτά τα χρόνια, που ο κυματισμός μπαίνει στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης, βουλιάζουν βάρκες και σκάφη, ενώ ιστιοφόρα παθαίνουν μεγάλες ζημιές. Αλιείς, κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς, φωνάζουν, εκφράζουν οργή και αγανάκτηση και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Χθες, στο λιμάνι, ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, μιλώντας στο «Θ», επισήμανε:

«Φωνάζαμε και τα λέμε τόσα χρόνια. Δεν ακούει κανένας. Μόνο δηλώσεις, υποσχέσεις, μελέτες, ξανά μελέτες, λόγια και μόνο λόγια. Παρέμβαση δεν έχει γίνει απολύτως καμία. Κατέρρευσε τμήμα του νέου προσήνεμου μόλου και τώρα καταρρέει και τμήμα του παλιού. Λιμάνι δεν έχουμε. Καταστράφηκε. Τι λένε τώρα οι αρμόδιοι; Ποιοι φταίνε; Πήγανε στον εισαγγελέα για τις ευθύνες; Κάνανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου; Και ο δήμαρχος το είχε πει και ο περιφερειάρχης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος. Πού είναι οι μηνύσεις τους και τι έχει γίνει; 14 εκατομμύρια τα πήρε η θάλασσα και καταστρέφεται κι ο παλιός προσήνεμο μόλος. Δεν υπάρχει κανένας από το κράτος, από την πολιτεία, από την περιφέρεια, από το Δήμο, από τη Δικαιοσύνη να ενδιαφερθεί, να ψάξει και να τιμωρήσει τους ενόχους που ευθύνονται; Και τι κάνουν για να μη διαλυθεί τελείως όλο το λιμάνι;».


Πηγή : tharros news