Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σύνδεση του λιμανιού της Καλαμάτας με τρένο (;)

Λιμάνια... πιάνει ο σιδηρόδρομος

Το Ναυτικό Επιμελητήριο ενδιαφέρεται και για την Καλαμάτα

Το θέμα της σύνδεσης των λιμανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ εξέτασαν σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Κώστας Σπηλιόπουλος, με τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργο Γράτσο, παρουσία και του μέλους του Δ.Σ. του ΝΕΕ Μιχάλη Σαρλή.

Λιμάνι, και μάλιστα όχι ένα αλλά πολλά, θα πιάσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Η ενίσχυση των υποδομών και η ανάγκη προώθησης των συνδυασμένων μεταφορών καθιστούν επιτακτική τη σύνδεση των μεγάλων λιμανιών της χώρας, κάτι που δεν έγινε δεκαετίες τώρα, στερώντας από τη χώρα μας πόντους ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ, ενώ πολύ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον του εφοπλιστικού κόσμου, αφού η σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις διαδρομές των πλοίων, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις.

Ποια έργα προγραμματίζονται

Στα σχέδια της ΕΡΓΟΣΕ περιλαμβάνεται ακόμη η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Καβάλας, αλλά και του Λαυρίου. Ωστόσο, από την πλευρά του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών στην Καλαμάτα και στο Κατάκολο. Η επίσπευση των έργων για τη σύνδεση των λιμανιών με το σιδηρόδρομο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο, θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του σιδηρόδρομου, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να γίνει το κύριο μέσο εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα.

δημος καλαματας


Πηγή : tharros news